Новости

Промовирани резултатите од Програмата за зачувување на природата

На завршниот настан, кој се одржа на 25 јануари во Национална опера и балет во Скопје беа промовирани клучните резултати од Програмата за зачувување на природата, кои беа реализирани во трите фази од Програмата, во период од 12 години. „Следејќи ги швајцарските искуства, Програмата работеше на промена на ставот дека...
Прочитај Повеќе

Се одржа состанок на научниот совет и советот на засегнати страни за ЗП Малешево

На 21 декември 2023 година во Берово се одржа заеднички состанок на Научниот совет и Советот на засегнати страни на заштитеното подрачје Малешево. Во првиот дел од настанот од страна на управувачот ЈП Национaлни шуми беа презентирани реализираните активности во изминатиот период, согласно Планот за управување со ЗП Малешево и...
Прочитај Повеќе

Концептот на ПЗП за одржлив туризам во и околу заштитените подрачја дел од финалистите на првиот Меѓународен саем за планински иновации

Првиот Меѓународен саем за планински иновации се одржа од 23 до 26 октомври 2023 во Болзано, Италија со учество на над 80 претставници од планинските региони од Балканот, Карпатите, Алпите, Кавказ, Јужна и Источна Африка. Тимот на Фармахем како координатор на Програмата за зачувување на природата (ПЗП) го презентира концептот...
Прочитај Повеќе

Пределните вредности на заштитениот предел Осоговски Планини се промовираа како дел од одбележувањето на Европскиот ден на пределите

За да се подигне свеста за важноста на пределите во зачувувањето на природните вредности, на 29 октомври 2023 година, во Инфоцентарот на Пониква се одржа настан за промоција на пределните вредности на заштитениот предел Осоговски Планини, како дел од одбележувањето на Европскиот ден на пределите. Специфичните пределски вредности на Осоговските...
Прочитај Повеќе

Изработено видео во рамки на проектот за одржлив агротуризам и интегрирани туристички понуди

Дали шетате на село? И си правите пикник со домашни локални производи од локалните произведувачи. Ја истражувате локалната природа, нејзините природни реткости и убавини. Планинарите или пак уживате во некоја вело тура во околината. Купувате локални ракотворби, или пак сувенири. За момент го живеете животот на локалната фарма. Дегустирате од...
Прочитај Повеќе

Посета на ЗП Малешево на претставнички на дипломатскиот кор и Владата на Република Северна Македонија

На иницијатива на Министерката за животна средина и просторно планирње Каја Шукова, претставнички на дипломатскиот кор во нашата држава и претставнички на Владата на Република Северна Македонија на 06.10.2023 година го посетија новопрогласеното заштитено подрачје Малешево. Амбасадорот Улман се осврна на поддршката која Швајцарија ја дава на регионот преку Програмата...
Прочитај Повеќе

Промо тура во Вевчани и промоција на VevchaniGreen

Минатиот викенд на 16 и 17 септември дестинацијата за истражување и промовирање ни беше Вевчани. Со мала група љубители на природа, ги истражувавме неоткриените можности за развој на одржлив туризам во најмалата општина во Северна Македонија. Со сета своја автентичност, традиција, природни потенцијали, компактност, како и сите активности и инвестиции...
Прочитај Повеќе

Во Берово и Пехчево сe одржаа јавни расправи по Нацрт-планот за управување со заштитен предел „Малешево“ и Нацрт-извештајот за стратегиска оцена на животната средина за нацрт планот за управување со ЗП Малешево

Министерството за животна средина и просторно планирање, во соработка со управувачот на Заштитен предел Малешево – Јавно претпријатие „Национални шуми“, на 22.06.2023 година во Берово и Пехчево одржаа јавни расправи по Нацрт-планот за управување со заштитениот предел „Малешево“ за периодот 2023-2032 година и Нацрт-извештај за стратегиска оцена на животната средина...
Прочитај Повеќе

Петта посета на Брегалнички регион во друштво со Instagram корисници

Изминатиов викенд, на 10 и 11 јуни ја организиравме петтата посета на Брегалничкиот регион со група Instagram корисници и љубители на природата со цел да ги промовираме туристичките, природните и културните вредности на регионот на социјалните медиуми како и да претставиме дел од активностите кои се спроведени во рамки на...
Прочитај Повеќе

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...