Новости

Спроведена акција за пошумување со крајречни видови дрвја

На 13 декември, во близина на селото Софилари, во атарот на општината Штип, во рамки на Програмата за зачувување на природата во Северна Македонија – ПЗП,  ЈП Нaционални Шуми во соработка со Македонското еколошко друштво и Фармахем како национален координатор на ПЗП, спроведе пошумување со 500 садници од бела топола...
Прочитај Повеќе

Малешево прогласено за заштитено подрачје – Заштитен Предел

Со одлука на Владата на Република Северна Македонија на 127 седница, дел од Малешево станува заштитено подрачје во категорија V –  заштитен предел. Долгогодишните истражувања на природните вредности во рамки на Програмата за зачувување на природата (ПЗП), примената на швајцарското искуство во вакви процеси, како и примената на партиципативен пристап...
Прочитај Повеќе

Онлајн работилница за спроведување на едукативни активности за значењето на рипариската вегетација за деца со посебни потреби

На 18 ноември, во рамките на Програмата за зачувување на природата во С. Македонија,  Македонското еколошко друштво (МЕД) организираше online работилница со наставници од ОУ „Ванчо Прке“ од Штип кои спроведуваат едукација на деца со посебни потреби и различен степен на попреченост. Целта на работилницата беше наставниот кадар да се...
Прочитај Повеќе

Започна процесот на капитализација како дел од излезната фаза на Програмата за зачувување на природата во Северна Македонија

Една од компонентите од излезната фаза на Програмата за зачувување на природата (ПЗП), која ќе се имплементира  преку партиципативен пристап, е фокусирана на капитализација на резултатите од предходните две фази. Со оваа компонента ќе се интензивира соработката меѓу партнерите, селектираните чинители и процесите, и ќе се обезбеди понатамошното зацрврстување на...
Прочитај Повеќе

Објавен Прирачник за изработка на Регионален план за унапредување на шумите (РПУШ)

Во текот на 2021 година, во рамки на Програмата за зачувување на природата во Северна Македонија (ПЗП), проект на Швајцарската агенција за развој и соработка (SDC), координиран од Фармахем-Скопје, е подготвен Прирачник за изработка на Регионален план за унапредување на шумите (РПУШ). Овој прирачник е изработен по успешниот пример за...
Прочитај Повеќе

Јавна расправа по Нацрт-Одлука за прогласување на дел од Малешево за Заштитен предел

Министерството за животна средина и просторно планирање во соработка со општините Берово и Пехчево, Ве поканува на Јавна расправа по Нацрт-Одлука за прогласување на дел од Малешево за Заштитен предел. Јавната расправа ќе биде организирана on line на ЗООМ платформата на 02.09.2021 година (четврток), со почеток во 11:00 – 13:30...
Прочитај Повеќе

Четврта организирана посета на брегалнички регион за група на Instagram корисници

Овој викенд, на 10 и 11 јуни ја организиравме четвртата посета во брегалничкиот регион за група на Instagram корисници со цел да ги промовираме природните и културните вредности на регионот на социјалните медиуми како и да претставиме дел од активностите кои што се спроведени во рамки на Програмата за зачувување...
Прочитај Повеќе

Новата противпожарна опрема за справување со шумски пожари ќе придонесе за заштита на шумите во Малешевскиот регион

Денеска во Берово се промовира новата противпожарна опрема за ТППЕ во Берово и подружниците на ЈП ,,Национални шуми” во Берово и Пехчево за справување со шумски пожари, токму на почеток на периодот од годината кога има најголема опасност од шумски пожари. На настанот се обрати претставникот на Владата на Република...
Прочитај Повеќе

Одржана дводневна работилница за развој на агротуризмот во брегалничкиот регион

Во рамки на Програмата за зачувување на природата во Северна Македонија – излезна фаза, на 10.06 и 11.06.2021 година во Кочани беше одржана дводневна работилница за агротуризам под менторство на експертот за агротуризам проф. д-р Кристијан Баумгартнер од Универзитетот за применети науки Graubünden во Швајцарија. Заедно со проф. д-р Кристијан...
Прочитај Повеќе

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...