Новости

Брегалничкиот регион збогатен со два нови интегрирани туристички пакети

Туристичката понуда во Брегалничкиот регион се збогати со два нови интегрирани туристички пакети, развиени во рамките на Програмата за зачувување на природата (ПЗП), со поддршка на Владата на Швајцарија. На 2 ноември се изведе фам тура наменета за тур оператори и новинари, каде што официјално беа испромовирани интегрираните понуди на...
Прочитај Повеќе

Резултатите од Програмата за зачувување на природата во Северна Македонија (ПЗП) презентирани на 6ти Конгрес на еколозите со меѓународно учество

Шестиот Конгрес на еколозите со меѓународно учество, се одржа во Охрид од 15-18 октомври, во организација на Македонско еколошко друштво (МЕД). Во рамки на Конгресот, се одржа симпозиум посветен на Програмата за зачувување на природата во Северна Македонија (ПЗП), проект поддржан од Владата на Швајцарија. Од страна на тимот на...
Прочитај Повеќе

Новата опрема и теренски возила ќе придонесат за ефикасно управување со заштитените подрачја „Осоговски Планини“ и „Малешево“ од страна на ЈП Национални шуми

Денеска на Пониква, на Осоговските Планини се промовираа новата опрема и теренски возила за управувачот со заштитените подрачја Осоговски Планини и Малешево – ЈП Национални шуми, кои се обезбедени во рамки на поддршката на Швајцарија, преку Програмата за зачувување на природата (ПЗП). Зајакнувањето на капацитетите на ЈП Национални шуми за...
Прочитај Повеќе

Студиско патување во Грција за запознавање со состојбата на екосистемите и екосистемските услуги

Програмата за зачувување на природата во Северна Македонија (ПЗП), од 28-ми до 30-ти септември организираше студиска посета во  Грција. Целта на патувањето беше учесниците да се запознаат со методологијата за проценка на состојбата на екосистемите и екосистемските услуги кои се добиваат од екосистемите и нејзина практична примена на терен. Учесниците...
Прочитај Повеќе

Промовирана едукативна вело патека за деца и семејства

Понудата на Едукативниот центар за зачувување на природата во Негрево се збогати со уште една содржина. Меѓународниот ден без автомобили во Пехчево беше одбележан со промоција на едукативната Вело патека која е поставена помеѓу градот Пехчево и Едукативниот центар за зачувување на природата во село Негрево. Настанот се одржа во...
Прочитај Повеќе

Одржани работилници за презентација на регионалниот план за унапредување на шумите

На 27 јуни во Кочани и на 29 јуни во Кавадарци се одржаа работилници за презентација на Регионалниот план за унапредување на шумите. Работилниците имаа за цел да ги запознаат присутните од овие региони за регионалното планирање на шумите и да споделат искуствата од подготовката и имплементацијата на пилот Регионалниот...
Прочитај Повеќе

Одржани модул 3 и 4 од обуката за јакнење на капацитетите на заинтересираните страни за концептот за екосистемски услуги

Од 1 до 3 јуни, во х.Unique во Охрид беа одржани третиот и четвртиот модул од Обуката за јакнење на капацитетите на заинтересираните страни за концептот за екосистемски услуги. Модулите беа фокусирани на интегрираната проценка на екосистемските услуги и интегрирањето на екосистемските услуги во планирањето на политиките. Првите два дена,...
Прочитај Повеќе

Одбележување на Денот на мрежата на НАТУРА 2000 во туристичкиот инфо-центар на Пониква, Осоговски Планини

Денот на мрежата на НАТУРА 2000 подрачја во Европа беше одбележан во туристичкиот инфо-центар на Пониква, Осоговски Планини, во присуство на претставници од Министерството за животна средина и просторно планирање (МЖСПП), градоначалникот на општина Кочани, претставници од Фармахем, Македонското еколошко друштво (МЕД), претставници од Швајцарската агенција за развој и соработка,...
Прочитај Повеќе

Го прославуваме Светскиот ден на пчелата

Во последните години бројот на видови на инсекти значително се намалува, а брзината со која видовите исчезнуваат е толку сериозна, што научната јавност оваа појава ја нарекува апокалипсата на инсектите. Значaен број инсекти, вклучително и пчелите се опрашувачи, што значи нивното постоење е клучно и за опстанокот на цветните растенија,...
Прочитај Повеќе

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...