Блог

Заштита на природата и развојот на локалната заедница

Голем дел од значајните природни подрачја и локалитети се наоѓаат во или во непосредна близина или на границите на населените места. Само мал број на заштитени природни подрачја се наоѓаат на некои далечни и тешко достапни локации. Клучен аспект за успешна заштита и управување на едно заштитено подрачје е поддршка,...
Прочитај Повеќе

Како да ја сочуваме водата како природен ресурс?

Покриеноста со течна вода е карактеристика на планетата Земја. Иако повеќе од 70% од планетата е покриена со вода, сепак само 2,5% од вкупната вода на планетата е слатководна вода – форма на вода што можеме да ја консумираме ние и речиси сите животински видови на планетата. Токму затоа водата...
Прочитај Повеќе

Совети за истражувачко лето

Убавото време, топлите долги денови, ведрото небо и мноштвото на активности во природата, го прави летото идеален период за истражување и учење во природа и запознавање со живиот свет. Запознавањето на природата е активност за која не постојат возрасни граници и освен што е забавно и едукативно, тоа е речиси...
Прочитај Повеќе

Една година по пожарите во Малешевијата: Последиците по пчеларството во регионот – долгорочни

Пишува: Катерина Ивановска, Програмски советник во Програмата за зачувување на природата Ланските пожари во регионот Малеш-Пијанец ќе останат во нашата колективна меморија како трагедија која ја обедини нацијата и уште еднаш ја покажа солидарноста на нашите соседни држави и други пријателски земји. Нашите пожарникари и претставници од институциите и Армијата,...
Прочитај Повеќе

Улогата на Натура 2000 во заштита на природата

Со цел да ја заштити својата природа, Европската Унија ја има воспоставено еколошката мрежа, наречена Натура 2000, најголемата управувана мрежа на заштитени подрачја во светот. Таа опфаќа повеќе од 18% од копнената и приближно 6% од морската територија на ЕУ. Таа обезбедува заштита и управување на  најзагрозени видови растенија и...
Прочитај Повеќе

Како нашата храна ја чува животната средина?

Живееме во време кога секој вид на овошје и зеленчук станува достапен во секој период од годината. Во поголемиот дел од светот, маркетите и пазарите се полни со прехранбени производи од целиот свет и човековата популација како никогаш порано има избор на храна и продукти. Количеството на потребна храна, брзината...
Прочитај Повеќе

Реките и климатските промени

Многу често кога се зборува за климатските промени и нивните последици се зборува за заштита на шумите или пак за одржливите извори на енергија, а многу ретко се спомнуваат скриените херои кои можеби можат да ја спасат природата и климата – реките. Реките се многу значаен екосистем кои во себе...
Прочитај Повеќе

Улогата на заштитените подрачја во зачувување на живеалиштата

Заштитените подрачја преставуваат системи кои обезбедуваат заштита, унапредување и управување на подрачја во природата кои се карактеризираат со исклучително високи природни вредности. Целта на подрачјата под заштита и да обезбедат можност за чување и развој на сите сегменти и аспекти на природното наследство. Една од основните причини за формирање на...
Прочитај Повеќе

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...