Блог

Како правилно да садиме дрвја и садници?

Засадувањето на дрвја и садници е еден од начините преку кои можеме да помогнеме во процесот на обновување на шумите и шумските екосистеми, или пак да помогнеме во враќањето на зеленилото во урбаните средини. Со засадување на дрво и садница, ние оставаме наш удел во природата и се грижиме и...
Прочитај Повеќе

Економските придобивки од заштитените подрачја

Економскиот развој и финансиските придобивки од заштитени подрачја се теми на кои често се обрнува многу малку внимание. Се добива впечаток  дека заштита на животната средина тешко може да се поврзе со економски придобивки и развој на заедницата. Но, секако дека тоа не е така. Заштитените подрачја во себе кријат...
Прочитај Повеќе

Земјоделство и производство на храна во заштитено подрачје

Заштитените подрачја, особено оние поголеми по површина секогаш се наоѓаат далеку од урбаните средини и во близина на руралните населби каде локалното население најчесто се занимава со земјоделство и обработување на почвата. Всушност, во најголем дел локалните, рурални заедници значаен дел од своите приходи ги добиваат од различни форми на...
Прочитај Повеќе

Природата – чуварот на нашите животи

Природата не е, и никогаш не била извор со непресушни ресурси што човекот може бескрајно да ги користи, туку претставува комплексна мрежа на екосистеми и живеалишта што обезбедува живот за сите живи организми на планетата. Животната средина низ милениумите развила внатрешни механизми за обновување, поправање и развој на екосистемите и...
Прочитај Повеќе

Екосистемски услуги – чекор кон одржлив развој

Постојаното и долгогодишното неодржливо и неразумно искористување на природата и природните ресурси ја води животната средина кон целосно уништување. Одржливиот развој и умерената употреба на природните ресурси се само неколку начини со кои може да ја заштитиме животната средина. Главната цел на одржливиот развој е постигнување на рамнотежа помеѓу искористувањето...
Прочитај Повеќе

Опасноста од палење стрништа

Есенските и зимските денови во руралните и земјоделските региони се проследени со  темни и густи облаци од чад и дим што доаѓаат од запалените земјоделски површини и стрништа, на крајот на земјоделската сезона. Стрниште е ожнеано поле, нива или земјоделска површина каде што останала само сламата или други остатоци. Постојат...
Прочитај Повеќе

Шумата како училница

Еколошкото образование е неопходен процес со цел да се постигне еколошка писменост која ќе води до развој на еколошка свест кај новите генерации. Еколошкото образование меѓу другото претставува и запознавање со природата, биолошката разновидност и природните појави и феномени. Иако за дел од овие процеси, учениците може да се запознаат...
Прочитај Повеќе

Како да ги чуваме почвите?

Почвите се природен ресурс од кој зависат речиси сите сувоземни живи организми на Земјата, можеби со исклучок на видовите кои го населуваат вечниот мраз на половите на планетата и оние кои живеат во мракот на длабочините на пештерите. Почвите се местото, основата од која расте и се развива сиот живот...
Прочитај Повеќе

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...