09
Јун
2015

Теренски предавања за студентите на Шумарскиот факултет во Скопје и инженерите од подружниците на ЈП Македонски шуми од Брегалничкиот слив

20150611_DSC2733_1000x668_sumarstvo4

Во периодот од 9 до 11 јуни 2015 година во Брегалничкиот регион се реализираа третите теренски предавања за студентите на Шумарскиот факултет во Скопје. Како резултат на воспоставената соработка со ЈП Македонски шуми и изразениот интерес за размена на искуства, предавањата исто така беа проследени и од претставници на подружниците на ЈП Македонски шуми од Брегалничкиот ррегион

20150610-DSC_5321_1000x668 sumarstvo5

Во теоретскиот дел беше презентирано управувањето со шумите во Брегалничкиот регион од страна на професорот Николчо Велковски и администрирањето на шумите во Швајцарија, од страна на Валтер Марти. Во продолжение професорот Крисијан Росет презентираше современи апликации кои се користат при планирањето во шумарството, а беше презентирано и управувањето со биолошката разновидост во шумите со висока вредност.

20150611-DSC_5360_1000x668 sumarstvo6

Во практичниот дел од наставата беа посетени неколку локалитети на Малешевските Планини  како практични примери во управување, одгледување и планирање на шумите и шумските еко системи, каде учесниците на предавањата имаа можност и за практична примена на апликациите Moti и Sylvotherque.

Активностите се дел од интервенцијата за соработка помеѓу Шумарскиот факултет од Скопје и  Факултетот за земјоделски, шумарски науки и храна при Универзитетот за применети науки во Берн, Швајцарија во рамки на Програмата за зачувување на природата во Македонија

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...