21
Мај
2021

Однесување во заштитени подрачја

Заштитени подрачја се географски простори, региони и области кои се наоѓаат под формална заштита и управување со цел заштита на ретките и значајни природни вредности што тие ги поседуваат. Заштитените подрачја имаа клучна улога, не само во заштитата на животната средина, живиот свет и екосистемите, туку се клучни за едукација на јавноста и можност јавноста да ја искуси природата.

Фото: Александар Алексовски

Рекреацијата во природа, особено во подрачје под заштита е важна екосистемска услуга што не води само до поактивна заштита на природата и живиот свет, туку и можност за финансирање и самоодржување на заштитеното подрачје како администрација. Што значи дека посетите во овие подрачја се препорачани и добредојдени. Но, движењето низ овие простори како и рекреативните активности мора и треба да се во баланс со целите и програмите за заштита на биолошката разновидност како и врз влијанието на живеалиштата. Затоа, постојат неколку правила и насоки за тоа како треба да се однесуваме во подрачје под заштита:

  1. Секогаш следете ги насоките и правилата јасно означени низ информативните точки во подрачјето. Доколку нема јасно означени правила, однесувајте се кон просторот разумно и одговорно.
  2. Секогаш движете се по предвидената и планираната патека. На овој начин вие секогаш ќе знаете дека сте на правиот пат и нема дополнително да влијаете врз живиот свет.
  3. Не оставајте зад себе отпад.
  4. Никогаш не палете оган на отворено. Во многу подрачја под заштита, палењето оган е строго забрането.
  5. Кампувајте само на места предвидени за кампување. Во многу подрачја под заштита,  кампувањето е строго забрането.
  6. Избегнувајте да собирате растенија, шумски плодови, животни, делови од животни (коски, черепи, рогови). Наместо тоа фотографирајте го живиот свет околу вас и уживајте во неговото присуство.
  7. Не оставајте храна и отворени садови со течност зад вас. Дивите животни не треба да се хранат со човечка храна.
  8. Движете се низ просторот внимателно, тивко. Гласно зборување или пак музика може да го вознемири живиот свет околу вас.
  9. Доколку дојдете во контакт со диво животно, однесувајте се разумно, следејќи ги правилата за однесување со див свет.
  10. Никогаш не заборавајте дека се наоѓате во подрачје со исклучителни природни вредности, на кое сите треба да внимаваме.

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...