25
Фев
2015

Одржана работилница за запознавање со потребите на различните чинители во шумарството (со акцент на Брегалничкиот слив) и идентификација на потенцијалниот иден придонес на ПЗП во Македонија

20150224_DSC3175

Во организација на Програмата за зачувување на природата во Македонија, на 25 февруари 2015 година во Кочани се одржа првата Работилница за запознавање со потребите на различните чинители во шумарството (со акцент на  Брегалничкиот слив) и идентификација на потенцијалниот иден придонес на ПЗП во Македонија. На работилницата учествуваа претставници од засегнатите страни во делот на шумарството: Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство, Шумарскиот факултет во Скопје, ЈП Македонски шуми, вклучително и подружниците кои ги има во Брегалничкиот слив, Државниот инспекторат за шумарство и ловство, како и од Националното здружение на сопственици на приватни шуми.

Во првиот дел од работилницата  накратко беше презентирана Програмата за зачувување на природата во Македонија од страна на Програмскиот асистент Цветан Николовски, а од страна на Деканот на Шумарски факултет Проф. д-р Јане Ацевски беше презентирана студијата „Екологијата и стопанисување со шумите во регионот по горниот тек на Брегалница (Малеш)“ која во предходниот период беше поддржана од ПЗП. Проф. д-р Јурген Бласер даде осврт на „Критични аспекти за одржливо стопанисување со шумите во денешен контекст“, а презентацијата на Проф. д-р Николчо Велковски беше фокусирана на „Одржливо стопанисување со шумите во Брегалничкиот регион“.

20150224-_DSC3153

Во вториот дел од работилницата присутните имаа можност преку интерактивна работа во групи да го дадат своето мислење во однос на предизвиците со кои се соочуваат во контекст на одржливото управување со шумите, како и потребите и можните решенија за надминување на овие предизвици.

Во завршниот дел од работилницата беа сублиминирани можните насоки на идна соработка и каде Програмата за зачувување на природата во Македонија може да даде конкретен придонес за подобрување на состојбата во однос на одржливото управување со шумите.

Од страна на присутните беше искажано задоволство од организацијата на еден ваков  настан, каде за прв пат на едно место се собрани сите чинители кои имаат улога во одржливото управување со шумите и беше искажана потребата слични настани да се организираат и во следниот период.

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...