25
Дек
2014

Потпишани договорите за реализација на предлог проекти за зачувување на природата во Брегалничкиот регион во рамки на првиот повик за Задруженија на ПЗП

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

На 25.12.2014 година во Кочани беа потпишани договорите за финансирање на предлог-проекти меѓу Програмата за зачувување на природата во Македонија (ПЗП) и 9 здруженија на граѓани. Со тоа официјално почнува имплементацијата на проектите кои имаат за цел да им помогнат на здруженијата и локалните заедници од Брегалничкиот регион да ја зачуваат природата и одржливо да управуваат со природните ресурси во регионот.

Повикот за предлог проекти на здруженија, како дел од активностите на ПЗП беше објавен на 25 септември 2014 година. Здруженијата имаа можност да поднесат предлог-проект во две области:

– зачувување на природата и

– примена на еколошки практики, обновливи извори на енергија и мерки за енергетска ефикасност.

До крајниот рок за доставување на предлог проекти во Локалната канцеларија на ПЗП во Пехчево пристигнаа вкупно 33 пријави, од кои 22 се однесуваа на зачувување на природата и 11 за примена на еколошки практики.

Во првиот повик се селектирани вкупно 9 предлог-проекти, од кои 6 се од областа на зачувување на природата и 3 од областа за примена на еколошки практики, обновливи извори на енергија и мерки за енергетска ефикасност и сите ќе бидат имплементирани во Брегалничкиот регион. Во зависност од активностите, проектите траат од 6 до 10 месеци и сите на крај ќе остварат видливи резултати.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Програмата за зачувување на природата во Македонија (ПЗП)  преку овој Повик за предлози ќе ги поддржи Здруженијата во реализација на мали проекти во Брегалничкиот регион кои ќе придонесат кон зачувување на природата и биолошката разновидност, а од друга страна ќе придоенсат и за подобрување на капацитетите на локалните засегнати страни за зачувување на природата и одржливо користење на природните ресурси во Брегалничкиот регион.

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...