20
Фев
2020

Биодиверзитетот и заштитата на животната средина

Биодиверзитет е количеството на различни видови на живот на Земјата. Под биодиверзитет се подразбира бројот на видови на растенија, животни, габи и микроорганизми. Освен живи организми под биодиверзитет се подразбира и сите видови на екосиститеми и живеалишта.

Биодиверзитетот е клучна и основна компонента за одржување на животот на природата на Земјата. Сите видови на живи организми и сите екосистеми се испреплетени во една мрежа на глобален екосистем и секоја мала промена како загуба на животински вид или уништување на некој екосистем може целосно да ја наруши оваа глобална мрежа.

Фото: Марија Ѓурчиновска

Правилото е: богат биодиверзитет за здрав екосистем.

Биодиверзитетот влијае на речиси секој аспект на животот на планетата. Поголема разновидност на растенија значи повеќе количество на храна како и храна со голема разноликост, големата вегетација ја чува и одржува питката вода, речните растенија помагаат во природното чистење на реките. Габите, инсектите и црвите учествуваат во формирање на почвата, а дрвјата со кореновите системи ја штитат почвата од ерозија.

Биодиверзитетот претставува единствен и главен ресурс за храна за сите во природата. Тој го чува нашето здравје зошто сите лекови доѓаат како активност на растенијата и нивниот метаболизам, а растенија и алгите учестувуваат во чистење на загадениот воздух и намалување на влијаенијето на климатаските промени.

Уништувањето на биодиверзитетот носи промени кои се речиси неповратни и затоа наместо обновување на биодиверзитетот, ние треба да работиме на негово зачувување.

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...