Заштита и промоција на група платанови стебла во село Мородвис

Проектот го спроведува Движење за одржлив развој (ДОР) од Кочани.

Цел на проектот е заштита и промоција  на платанови стебла (Platanus orientallis) во населеното место Мородвис .

Очекувани резултати од проектот:

  • Изготвен елаборат за  ревалоризација на природната реткост со акциски план за нивна заштита;
  • Репрогласени  платанови стебла од страна  на МЖСПП;
  • Спроведени итни конзерваторски мерки за заштита на платанови стебла;
  • Промовирана природна реткост на поширока јавност.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Во рамки на проектот се реализирани следните активности:

  • Изработен е елаборат за ревалоризација на природната реткост со акциски план за нивна заштита и картографски приказ, како основ за поднесување на предлогот;
  • Врз основа на подесената документација до МЖСПП. ре-прогласена е природната реткост платанови стебла (Platanus orientallis)
  • Врз основа на подготвен елаборат, после одобрувањето од страна на Министерот, се реалираа конзерваторски итни  мерки за заштита на платановите стебла (Platanus orientallis) и уредување на просторот;
  • Поставени се инфо табли на соодветните локации
  • Проектните активности беа промовирани преку локалните и регионалните медиуми.

Со проектот се релизираше постапка за ре-прогласување платанови стебла (Platanus orientallis) во населеното место Мородвис за природна реткост,  како и нивна соодветна заштита и промоција на природна реткост во поширокта јавност.

Проектот ќе придонесе за заштита на уште една природана реткост во Република Македонија како и промвирање на природните убавни на пошироката јавност. Искуствата од проектот беа искористени за реализазција на слични активности во рамки на Програмата за зачувување на природата во Македонија.

slika_1_1000x750

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...