23
Авг
2021

Заштитени предели и локалните заедници

Заштитените предели се едни од најуникатните заштитени подрачја во светот. За разлика од другите заштитени категории, каде што целта е да се намали влијанието на човекот или да се намалат и регулираат промените врз природата кои се резултат на човековите активности, заштитените предели постојат со цел да се зачува врската помеѓу човекот и природата. Сепак, ова не значи неодржливо користење, масивен инфраструктурен развој или индустријализација, туку зачувување на одржливиот, традиционален начин на живот, утврден со одржливи земјоделски практики, одржливо користење на шумите и развој на локалниот туризам.

 Да се ​​заштитат и правилно да се управуваат со заштитените предели значи да се ценат вредностите кои се производ на интеракцијата помеѓу луѓето и природата во област која се развивала подолг временски период и сега е дел од локалната традиција. Една од главните карактеристики на заштитените предели е да се зачува интегритетот на врската меѓу луѓето, нивните потреби и природата, а доколку оваа врска постои во некои области, но нејзината рамнотежа е нарушена, таа треба да се обнови и зајакне со активности кои вклучуваат враќање. на традиционалните одржливи практики во земјоделството, сточарството и шумарството, овојпат поддржани со научно исправни и определени процеси. Целта е овие подрачја да продолжат да се развиваат без да се наруши воспоставената природна рамнотежа и што е најважно, развојот на заедницата да има минимално влијание врз природниот пејсаж кој е главна карактеристика на заштитеното подрачје.

Заштитата на видовите и биодиверзитетот се секако една од целите на управувањето со овој тип на подрачја, но тоа не подразбира само програми за зачувување на дивиот свет, туку и заштита на локалниот, често автохтон агробиодиверзитет.

Животот во заштитено подрачје секогаш има огромни предности. Фактот дека животот се гради на територија со високи природни вредности придонесува многу за физичкото и менталното здравје. Животот во заштитено и управувано подрачје нуди можности за економски и социјален развој преку бројните проекти и активности за заштита и одржување на областа. Сите земјоделски производи кои доаѓаат од оваа област имаат почетен почеток во споредба со нејзината конкуренција како производи од еколошки важна област.

Развојот на туризмот води до силна економска поддршка за локалните заедници, што дополнително ја поттикнува желбата да се остане во руралното подрачје и таму да се изгради живот кој би ја продолжил традицијата, не само за заедницата и семејството, туку и за целата област. Животот во заштитеното подрачје е квалитетен живот, со здрава храна и чиста вода, како и можности за економска и социјална стабилност. Ова се клучни фактори за добар живот во 21 век.

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...