Заштита на биодиверзитетот на Осоговските Планини кон врвовите Руен и Царев Врв

Проектот го спроведува Еколошкото друштво Здравец 2002 од Македонска Каменица и има за цел да се зачува биодиверзитетот на Осоговските Планини.

08_1000x665 Zdravec

Активности реализирани во досегашниот период:

  • Трасирани се две патеки кон двата најголеми врвови на Осоговските Планини и тоа:

Првата патека: Манастирски комплекс “Еленец“ – Јуручки гробишта – Китка до Царев Врв (2085 м) во должина од 11 км на која се постави видиковец на местото викано „Китка“ и  се доуреди планинската чешма.

Поставувена е информативна табла на почетокот на патеката кај манастирскиот комплекс „Еленец“,пет патокази со ознаки кон Царев Врв и пет корпи за отпадоци.

Втора патека: Рудник Саса – шумска барака – ајдучка чешма – караула Соко до Руен (2252м) во должина од 13 км на која е поставувен еден видиковец на местото викано Ајдучка чешма и доуредена е планинската чешма. Поставувена е информативна табла на почетокот на рудникот Саса пет патокази со ознаки кон Руен и пет корпи за отпадоци.

  • Подготвен е лифлет со информации за патеките и биолошката разновиденост на Осоговските Планини.
  • Организиран е промотивен настан за презенирање на проектните резултати и посета на патеките.

01_1000x750

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...