Промоција на природните вредности на Лесновски кратер

Имплементатор на проектот е Друштвото за заштита на природата на Македонија.

Општа цел на проектот е да се промовираат природните вредности на Лесновскиот кратер пред пошироката јавност и да се подигне јавната свест за значењето на овој објект на природата.

Специфични цели се:

 • Заштита и зачувување на локалитетот Лесновски кратер;
 • Одржливо управување со природните вредности на Лесновски кратер
 • Поттикнување на развојот на еко-туризмот;
 • Поттикнување на развојот на руралниот развој.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Активности кои се реализирани во досегашниот период:

 • Изработена е фото документација за геолошките и геоморфолошките вредности на Лесновски кратер и научно-популарен текст за значењето на една од најзачуваните палеовулкански појави во Република Македонија;
 • Изработено е проектно решение за информативни табли и патокази и поднесено е барање за понуда до фирми кои се занимаваат со таква дејност;
 • Изработени се 4 информативни табли, од кои, две се поставени на раскрсницата на која избива патот кој води од Злетово према селото Лесново, додека другите две се поставени покрај паркингот во селото Лесново;
 • Изработени се 20 патокази, со кои е обележана една патека во должина од 1 100 метри која води од с. Лесново до подножјето на Илински Врв-еден од најзачуваните вулкански некови кои го опкружуваат Лесновскиот кратер;
 • Изработен е и отпечатен лифлет во 1000 примероци во кој се презентирани најосновните информации за Лесновскиот кратер.
 • Изработена е анимација за некогашната вулканска активност на Лесновскиот кратер која ќе биде ставена на You Tube;
 • Одржана е иницијална работилница со засегнатите страни на која координаторот на проектот Васил Анастасовски на присутните им го претстави проектот “Промоција на природните вредности на Лесновски кратер” и јавна трибина на која стручниот соработник во проектот проф. д-р Ивица Милевски од Географскиот институт при Природно математичкиот факултет во Скопје одржа предавање на тема “Геовредностите на Лесновскиот кратер и можностите за нивна валоризација”. Во рамките на презентацијата беше емитувана анимација на претпоставената вулканска активност на Лесновскиот кратер пред околу 20-30 милиони години.
 • Проектните активности беа промовирани на локалните и регионалните медиуми.

Lesnovski_Krater_3D_ortofoto_8_1000x714-0

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...