Патеката на Петко и шумските жители – пехчевска авантура

Проектот го реализира здружението ОХО, а се однесува на областа зачувување на биодиверизитетот, преку едукација и примена на практики од неформалното образование. Со овој проект се претствува нов концепт на учење за биодиверзитетот и природата на локално ниво преку серија едукативни практики и активности. Проектот се состои од креирање едукативна патека и училница на отворено. На оваа патека, ќе се постават едукативни табли кои ќе содржат информации за карактеристиките на одредени видови кои виреат таму, но и во регионот. Паралелно со ова,  се реализира едукативна кампања за потребата од заштита на природата и биодиверзитетот како и подигнување на јавната свест во воспитно-образовните институции во општина Пехчево.

Општа цел на проектот е зачувување на природата во брегалничкиот регион.

2_1000x563 OXO

Реализирани активности во рамки на проектот:

  • Организирана и реализирана една едукативна кампања во ОУ. „Ванчо Китанов“ и детска градинка „7 септември“ – Пехчево на 24.11.2015 година.

Учесници во кампањата во градинката: 50 деца, 7 воспитувачи, директорот на градинката и дел од воспитно-наставниот кадар.

Учесници во кампањата во основното училиште: 60 ученици, 7 наставници од одделенска и предметна настава и директорот на училиштето.

  • Креиран и испратен документ со насоки за реализација на кампањата во градинката и основното училиште во Пехчево.
  • Креирана и маркирана едукативна патека – организирана и реализирана теренска посета во која патеката беше лоцирана и мапирана.
  • Подготвени се едукативни табли кои се поставени по должина на патеката, наменети за едукација на посетителите.
  • Подготвени и испечатени се брошура и флаер со информации за патаката и биолошката разновидност во Пехчево, како и промотивни материјали
  • Организиран е промотивен настан со учество на учениците од ОУ Ванчо Китанов од Пехчево, на кој е презентиран начинот на користење на патеката во едукативни цели. Настанот беше промовиран на регионалните и националните медиуми.

DSC_0122_450x800

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...