МЛАДИНСКИ ПЛАТФОРМИ ЗА ОДРЖЛИВА ЗАШТИТА НА ПРИРОДАТА

Проектот го реализра Сојузот на извидници на Македонија, во четири општини од сливот на Брегалница: Штип, Кочани, Берово и Делчево. Цел на проектот е да придонесе младите луге во регионот на реката Брегалница да бидат свесни за потребите од заштита на природата и специфично на реката Брегалница и да играат активна улога во заштитата и зачувувањето од загадување на истата, преку спроведувае на конкретни активности.

platformi

Активности кои се реалзирани во рамки на проектот:

  • Креирани младински платформи во општините: Штип, Кочани, Берово и Делчево. Три од платформите се активни, а во Кочани е регистиран и официјално Извиднички одред. Повеќе од 60 млади активно беа вклучени во активностие на платформите на локално ниво.
  • Реализирана е пловидба по текот на р.Брегалница со мапирање на околината и живиот свет. Малдите дополнително се здобија со едукација за снаоѓање во природа и начин како да ја мапираат околината
  • Организиран Еко камп во с.Орел- Свети Николе со учество на младите од платформите, каде се здобија со едукација за биолошката разновидност и зачувување на природата, а од природни материјали беа изработени реквизити за уредување на дворот на објектот каде се одржа кампот.
  • Организирани промотивни настани на плоштадите во Штип, Кочани и Делчево за промоција на младинскиот активнизам за зачувување на природата
  • Проектот е промовиран преку локалните и регионалните медиуми

kamp

Долгорочното влијание на проектот е воспоставување на младински платформи кои ќе продолжат да делуваат и функционираат по завршувањето на проектот. Овие платформи се одржлив ресурс кои ќе продолжат понатаму со локални акции за заштита и зачувување на реката Брегалница. Се очекува платформите и понатаму да ја подигаат свеста кај населението за реката Брегалница и нејзиниот слив.

mladinski platformi

 

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...