ИДЕНТИФИКАЦИЈА, ИНВЕНТАРИЗАЦИЈА, ПРОМОЦИЈА И ЗАЧУВУВАЊЕ НА ДРВЈАТА СПОМЕНИЦИ НА ПРИРОДАТА И НА НАЈСТАРИТЕ-ВЕКОВНИ ДРВЈА, ЗНАЧАЈНИ ЗА БИДИВЕРЗИТЕТОТ НА МАЛЕШЕВСКИТЕ ПЛАНИНИ

Проектот го спроведува Балканската фондација за одржлив развој, на територијата на општините Берово и Пехчево.

Општа цел проектот е зачувување на природата и биолошката разновидност на Малешевските Планини.

Најстари вековни дрвја, значајни за биодиверзитетот на малешевските планини (2)

Конкретните цели на проектот се поврзани со заштитата на дрвјата споменици на природата и на старите-вековни дрвја и кои имаат големо значење за биодиверзитетот на Малешевските Планини преку реализација на следните активности:идентификација, инвентаризација, промоција и зачувување.

Најстари вековни дрвја, значајни за биодиверзитетот на малешевските планини (4)

Во рамки на проектот се реализирани се следните активности:  

  • Идентификувани се и евидентирани 35 стари дрвја, кои имаат предиспозиции за номинација.
  • На сите евидентирани дрвја извршени се потребните мерења, кои се запишани во формуларите за идентификација.
  • Извршено е дигитално позиционирање на дрвјата на теренот преку утврдување на нивните координати и дигитално мапирање во софтверски пакет OruxMap.
  • Селектирани се 30 дрвја, кои соодветно се означени со информативни табли и се внесени на мапа
  • Изработена е брошура во која се дадени фотографии и основните параметри за 30 најстари и најзначајни дрвја на Малешевските Планини од аспект на биодиверзитетот која што може да ја погледнете на следниов линк: Брошура: Стари-вековни дрвја на Малешевските планини
  • Изработена е ортофото мапа на која се обележани локациите на 30 најстари и најзначајни дрвја на Малешевските Планини.

Најстари вековни дрвја, значајни за биодиверзитетот на малешевските планини (3)

  • Од досегашната работа и постигнати резултати евидентно е дека на Малешевските Планини има поголем број на стари-вековни дрвја кои се значајни за биодиверзитетот и кои имаат карактеристики на споменици на природата. Затоа потребни се подетални теренски истражувања за нивно идентификување и евидентирање, кои понатаму ќе помогнат за нивно промовирање и зачувување.

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...