Заштита на автохтоната популација на овци Праменка-Овчеполка

Проектот го спроведува ЗУТРЗ “Напредок” – Пехчево. Општа цел на проектот е заштита и зголемување на бројот на автохтона домашна популација на овци Праменка – Овчеполка.

Активности кои се реализирани во рамки на проектот:

  • Реализирани се посети на неколку фарми низ Македонија кои се регистрирани во Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство како одгледувачи на популацијата Праменка – Овчеполка со цел да се видат, одберат и селектираат најдобрите 100 јагниња од популацијата  на овци Праменка – Овчеполка за формирање на матично стадо.

6

  • Изборот и селекцијата на матичното стадо е направено со стручен надзор од Проф.д-р Владимир Џабирски и Проф.д-р. Кочо Порчу од Факулетот за земјоделски науки и храна, како давател на јавни услуги и разавојно истражувачки работи, воспоставување и одржување на матично книговодство во овчарството. За матичното стадо се вршат редовни ветеринарни конторли, како и соодветна матична евиденција.
  • Направена е адаптација на објектот за сместување на матичното стадо, вклучително јасли за исхрана на јагнињата со кабаста храна и корита за зрнеста храна и заштитна ограда.

11402563_886565394748529_4812462926082788159_o_1000x750

  • На 10.06.2015 година  во Пехчево е одржана трибина на која беа презентирани сите карактеристики на Овчеполката, идите планови за заштита и зголемување на автохтоната популација на овци како и идните развојни планови.
  • Подготвен и дистрибуиран е леток за проектните активности и основни арактеристики на Овчеполката

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...