Новости

„Медена земја“ – македонски кандидат за „Оскар“ и во трка за најдобар документарец на „Европските филмски награди“

Документарецот „Медена земја“ кој што е реализиран како дел од Програмата за зачувување на природата во Северна Македонија – проект на Швајцарската агенција за развој и соработка (SDC), координиран од „Фармахем“, а воедно и поддржан и од Агенцијата за филм на Република Северна Македонија е македонскиот кандидат за Оскар! За...
Прочитај Повеќе

Влијателните американски медиуми со одлични рецензии за „Медена земја“

Американските медиуми, меѓу кои и влијателните „Њујорк тајмс“ и „Лос Анџелес Тајмс“, објавија одлични рецензии за документарниот филм „Медена земја“ (Honeyland). Македонскиот победник на „Санденс“, кој застапуван од американската компанија за производство и дистрибуција на филмови „Неон“ од 26 јули се прикажува во кината во САД, ги одушеви критичарите. Документарецот...
Прочитај Повеќе

„Медена земја“ од 26 јули во кината во САД

Документарниот филм „Медена земја“ (Honeyland) од 26 јули ќе се прикажува во кината во САД. Застапуван од американската компанија за производство и дистрибуција на филмови „Неон“, која ги откупи правата за прикажување во Северна Америка, македонскиот победник на „Санденс“ ќе има кинодистрибуција во селектирани киносали, вклучувајќи ги „Ламли Ројал“ (Laemmle...
Прочитај Повеќе

Трета организирана посета на брегалнички регион за група на Instagram корисници

На 29 и 30 јуни ја организиравме третата посета во брегалничкиот регион за група на Instagram корисници со цел да ги презентираме туристичките потенцијали на овој регион, локации кои не се доволно познати во нашата држава како и да претставиме дел од активностите кои што се спроведени во рамки на...
Прочитај Повеќе

Општина Чешиново-Облешево беше домаќин на состанокот на Европската мрежа на штркови

Од 12 до 15 јуни, Општина Чешиново-Облешево беше домаќин на 16-тиот состанок на Европска мрежа на штркови. Скоро педесетина претставници од оваа европска мрежа ги посетија белите штркови во општината кои имаат добар живот благодарејќи на плодните оризови полиња. Во работниот дел на состанокот, беа презентирани дел од активностите на...
Прочитај Повеќе

Одржан координативен состанок за разгледување на предлогот за прогласување на Осоговски Планини за заштитено подрачје

Програмата за зачувување на природата во Северна Македонија – фаза 2 на ден 30.05.2019г. (четврток) во Скопје организираше координативен состанок на клучните заинтересирани страни за разгледување на границите и зоните на предлог подрачјето за заштита „Осоговски Планини“, адаптирани согласно економските активности. На состанокот присуствуваа високи претставници на сите клучни заинтересирани...
Прочитај Повеќе

Одбележан 22 мај – Светски ден на биолошката разновидност

На 22 Мај во Скопје беше одбележан Светскиот ден на биолошката разновидност со промоција на два значајни стратешки документи – Национална стратегија за заштита на природата со Акционен План (2017-2027) и Национална стратегија за биолошка разновидност со Акциски план (2018-2023). На настанот кој го организирааше Министерството за животна средина и...
Прочитај Повеќе

Одбележан Денот на Натура 2000

Со презентации и практични активности во кои учествуваа ученици од основните и средните училишта од Берово, Пехчево и Делчево, денеска, во „Едукативниот центар за зачувување на природата” с.Негрево (Пехчево), беше одбележан 21 мај – Eвропскиот ден на Натура 2000. Во рамките на настанот, учениците изработуваа тематски живеалишта кои се дел...
Прочитај Повеќе

ФАРМАХЕМ e добитник на признанието за најдоброто од истокот во областа на заштитата на животната средина за 2018 година

Фармахем e добитник на признанието за најдоброто од истокот во областа на заштитата на животната средина за 2018 година, како координатор на Програмата за зачувување на природата во Македонија, која во изминатите години значително влијае на подобрување на зачувувањето на природните вредности во Брегалничкиот слив. Новинарите од источниот регион –...
Прочитај Повеќе

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...