Новости

„Малешевија – твојот дом на планина“ е новата туристичка понуда за активен туризам во Малешевскиот регион

Едукативниот Центар за зачувување на природата во с. Негрево беше локацијата на која беше претставена новата туристичка понуда за активен туризам „Малешевија – твојот дом на планина“. Настанот го отвори Марјана Шушлевска, тим лидер на Програмата за зачувување на природата, а на него говореше Амбасадорот на Швајцарија во Република Северна...
Прочитај Повеќе

Под мотото „за природата и за луѓето“ одбележан денот на Натура 2000

Денеска, во Едукативниот центар за зачувување на природата во с. Негрево, општина Пехчево се одбележа Европскиот ден на Натура 2000. По отварањето на настанот од страна на Марјана Шушлевска, тим лидер на Програмата за зачувување на природата, поздравно обраќање имаше министерот за животна средина и просторно планирање Насер Нуредини. „Денес...
Прочитај Повеќе

Се одржа информативен настан за презентација на Студијата за валоризација на природните вредности на Малешевските Планини и Влаина со предлог за формирање на Заштитен предел „Малешево“

На 10 март 2021г. (среда), со почеток во 12:00 часот во Бизнис инкубаторот во Берово, се одржа информативен настан за презентација на Студијата за валоризација на природните вредности на Малешевските Планини и Влаина со предлог за формирање на Заштитен предел „Малешево“ . Настанот беше во организација на Програмата за зачувување...
Прочитај Повеќе

Подготовка за идните Натура 2000 подрачја

Во периодот од 2018-2020 година Програмата за зачувување на природата – Фаза 2 (ПЗП), (финансирана од Швајцарската агенција за развој и соработка SDC), го приближи брегалничкото сливно подрачје кон европската мрежа на заштитени подрачја Натура 2000. Партнерите во ПЗП (Министерството за животна средина и просторно планирање, Македонско еколошко друштво и...
Прочитај Повеќе

Креиран визуелен идентитет за поголема препознатливост на јадрената група на пчелари од брегалничкиот регион „Меден Исток“

Јадрената група на пчелари од брегалничкиот регион „Меден Исток“ која единствено во нашата држава произведува пчелни производи на одржлив начин со примена на биотехнички методи, со поддршка на Програмата за зачувување на природата (ПЗП) го креираше својот комплетен визуелен идентитет за поефикасна комуникација со јавноста. Алатките од визуелниот идентитет ќе...
Прочитај Повеќе

Промотивна кампања за Едукативниот центар за зачувување на природата во с. Негрево

Едукативниот центар за зачувување на природата во с. Негрево во изминатиот период преку низа активности ја подобри својата видливост и препознатливост, со што туристите и посетителите во брегалничкиот регион веќе го препознаваат како една од точките кои треба задолжително да ги посетат. Во рамки на Програмата за зачувување на природата...
Прочитај Повеќе

Објавена е публикацијата „Биолошка разновидност по долниот тек на реката Брегалница“

Во рамките на Програма за зачувување на природата во Македонија – фаза 2, како дел од активностите на компонентата за „подобрување на статусот на природните вредности во брегалничкиот регион“, преку обновување на крајречната вегетација со зголемување на површината со крајречните шуми по долниот тек на реката Брегалница, беше изработена публикацијата...
Прочитај Повеќе

Осоговските Планини прогласени за заштитено подрачје – Заштитен Предел

Со одлука на Владата на Република Северна Македонија, Осоговските Планини стануваат првиот заштитен предел (заштитено подрачје од категорија V) и прво поголемо заштитено подрачје во нашата држава прогласено после Националниот парк „Галичица“ во 1958 година. Долгогодишните истражувања на природните вредности во рамки на Програмата за зачувување на природата (ПЗП), примената...
Прочитај Повеќе

Јавна расправа по Нацрт-Одлука за прогласување на дел од Осоговски Планини за заштитен предел

Министерството за животна средина и просторно планирање ја поканува заинтересираната јавност да присуствува на јавна расправа по Предлог актот за прогласување на дел од Осоговските планини за заштитено подрачје во категоријата V- заштитен предел.За подоследно вклучување на јавноста во процесот, ќе бидат организирани четири јавни расправи и тоа: • Во...
Прочитај Повеќе

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...