Новости

Одржан модул 2 од обуката за јакнење на капацитетите на заинтересираните страни за концептот за екосистемски услуги

На 27 и 28 април, во х.Бистра, Маврово се одржа вториот модул од Обуката за јакнење на капацитетите на заинтересираните страни за концептот за екосистемски услуги. Темата на модулот 2 беше: Картирање и проценка на екосистемите и екосистемските услуги. Модулот започна со предавањето на Panayotis Dimopoulos, професор по ботаника и...
Прочитај Повеќе

Започна со реализација обука за јакнење на капацитетите на заинтересираните страни за концептот за екосистемски услуги

На 24 и 25 март во х.Манастир во Берово се спроведе Модул 1 од Обуката за јакнење на капацитетите на заинтересираните страни за концептот за екосистемски услуги. Обуката се состои од 8 модули за различни тематики од областа од интерес, а Модул 1 се однесуваше на првично запознавање и вовед...
Прочитај Повеќе

Пораките од документарниот филм Медена Земја се доближуваат до учениците од основните училишта преку едукативен пакет

На 29 март во Даут – Пашин Амам во Скопје се промовира едукативниот пакет Медена Земја, кој ќе придонесе учениците од основното образование, на возраст од 10 до 14 години, да се запознаат со клучните пораки од документарецот Медена Земја преку интерактивен пристап. Настанот го организираа Министерството за животна средина...
Прочитај Повеќе

Засадени 500 медоносни дрвја на повеќе локации во Брегалничкиот регион

Како дел од организираниот Ден за садење медоносни растенија, Програмата за зачувување на природата обезбеди 500 садници медоносни растенија за членовите на здружението Меден Исток. Претставници од Програмата за зачувување на природата во Северна Македонија, Македонското еколошко друштво и здружението Меден Исток, во саботата (26.03.2022) засадија даб, питом костен, јавор...
Прочитај Повеќе

Садење медоносни растенија – високо на листата на приоритети во нашиот календар

Постои стара кинеска изрека која вели „Најдобриот момент за да се посади дрво е пред 20 години. Вториот најдобар момент за да се посади дрво е сега.“  Садењето дрвја во денешни услови е поважно од било кога, а садењето медоносни дрвја и растенија e единствен начин да го обезбедиме опстанокот...
Прочитај Повеќе

Отпочнаа активностите за унапредување на туристичката понуда во регионот на Осогово, Малешево и околината

Во рамки на повикот за финансиска поддршка за унапредување на туристичката понуда во регионот на Осогово, Малешево и околината, кој беше објавен од страна на Програмата за зачувување на природата во Република Северна Македонија(ПЗП), селектирани се два тур оператори: Балкан Приме Тоурс и Маунтин Експириенс, кои се јавуваат во улога...
Прочитај Повеќе

Спроведена акција за пошумување со крајречни видови дрвја

На 13 декември, во близина на селото Софилари, во атарот на општината Штип, во рамки на Програмата за зачувување на природата во Северна Македонија – ПЗП,  ЈП Нaционални Шуми во соработка со Македонското еколошко друштво и Фармахем како национален координатор на ПЗП, спроведе пошумување со 500 садници од бела топола...
Прочитај Повеќе

Малешево прогласено за заштитено подрачје – Заштитен Предел

Со одлука на Владата на Република Северна Македонија на 127 седница, дел од Малешево станува заштитено подрачје во категорија V –  заштитен предел. Долгогодишните истражувања на природните вредности во рамки на Програмата за зачувување на природата (ПЗП), примената на швајцарското искуство во вакви процеси, како и примената на партиципативен пристап...
Прочитај Повеќе

Онлајн работилница за спроведување на едукативни активности за значењето на рипариската вегетација за деца со посебни потреби

На 18 ноември, во рамките на Програмата за зачувување на природата во С. Македонија,  Македонското еколошко друштво (МЕД) организираше online работилница со наставници од ОУ „Ванчо Прке“ од Штип кои спроведуваат едукација на деца со посебни потреби и различен степен на попреченост. Целта на работилницата беше наставниот кадар да се...
Прочитај Повеќе

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...