Новости

Започна процесот на капитализација како дел од излезната фаза на Програмата за зачувување на природата во Северна Македонија

Една од компонентите од излезната фаза на Програмата за зачувување на природата (ПЗП), која ќе се имплементира  преку партиципативен пристап, е фокусирана на капитализација на резултатите од предходните две фази. Со оваа компонента ќе се интензивира соработката меѓу партнерите, селектираните чинители и процесите, и ќе се обезбеди понатамошното зацрврстување на...
Прочитај Повеќе

Објавен Прирачник за изработка на Регионален план за унапредување на шумите (РПУШ)

Во текот на 2021 година, во рамки на Програмата за зачувување на природата во Северна Македонија (ПЗП), проект на Швајцарската агенција за развој и соработка (SDC), координиран од Фармахем-Скопје, е подготвен Прирачник за изработка на Регионален план за унапредување на шумите (РПУШ). Овој прирачник е изработен по успешниот пример за...
Прочитај Повеќе

Јавна расправа по Нацрт-Одлука за прогласување на дел од Малешево за Заштитен предел

Министерството за животна средина и просторно планирање во соработка со општините Берово и Пехчево, Ве поканува на Јавна расправа по Нацрт-Одлука за прогласување на дел од Малешево за Заштитен предел. Јавната расправа ќе биде организирана on line на ЗООМ платформата на 02.09.2021 година (четврток), со почеток во 11:00 – 13:30...
Прочитај Повеќе

Четврта организирана посета на брегалнички регион за група на Instagram корисници

Овој викенд, на 10 и 11 јуни ја организиравме четвртата посета во брегалничкиот регион за група на Instagram корисници со цел да ги промовираме природните и културните вредности на регионот на социјалните медиуми како и да претставиме дел од активностите кои што се спроведени во рамки на Програмата за зачувување...
Прочитај Повеќе

Новата противпожарна опрема за справување со шумски пожари ќе придонесе за заштита на шумите во Малешевскиот регион

Денеска во Берово се промовира новата противпожарна опрема за ТППЕ во Берово и подружниците на ЈП ,,Национални шуми” во Берово и Пехчево за справување со шумски пожари, токму на почеток на периодот од годината кога има најголема опасност од шумски пожари. На настанот се обрати претставникот на Владата на Република...
Прочитај Повеќе

Одржана дводневна работилница за развој на агротуризмот во брегалничкиот регион

Во рамки на Програмата за зачувување на природата во Северна Македонија – излезна фаза, на 10.06 и 11.06.2021 година во Кочани беше одржана дводневна работилница за агротуризам под менторство на експертот за агротуризам проф. д-р Кристијан Баумгартнер од Универзитетот за применети науки Graubünden во Швајцарија. Заедно со проф. д-р Кристијан...
Прочитај Повеќе

„Малешевија – твојот дом на планина“ е новата туристичка понуда за активен туризам во Малешевскиот регион

Едукативниот Центар за зачувување на природата во с. Негрево беше локацијата на која беше претставена новата туристичка понуда за активен туризам „Малешевија – твојот дом на планина“. Настанот го отвори Марјана Шушлевска, тим лидер на Програмата за зачувување на природата, а на него говореше Амбасадорот на Швајцарија во Република Северна...
Прочитај Повеќе

Под мотото „за природата и за луѓето“ одбележан денот на Натура 2000

Денеска, во Едукативниот центар за зачувување на природата во с. Негрево, општина Пехчево се одбележа Европскиот ден на Натура 2000. По отварањето на настанот од страна на Марјана Шушлевска, тим лидер на Програмата за зачувување на природата, поздравно обраќање имаше министерот за животна средина и просторно планирање Насер Нуредини. „Денес...
Прочитај Повеќе

Се одржа информативен настан за презентација на Студијата за валоризација на природните вредности на Малешевските Планини и Влаина со предлог за формирање на Заштитен предел „Малешево“

На 10 март 2021г. (среда), со почеток во 12:00 часот во Бизнис инкубаторот во Берово, се одржа информативен настан за презентација на Студијата за валоризација на природните вредности на Малешевските Планини и Влаина со предлог за формирање на Заштитен предел „Малешево“ . Настанот беше во организација на Програмата за зачувување...
Прочитај Повеќе

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...