Новости

Промотивна кампања за Едукативниот центар за зачувување на природата во с. Негрево

Едукативниот центар за зачувување на природата во с. Негрево во изминатиот период преку низа активности ја подобри својата видливост и препознатливост, со што туристите и посетителите во брегалничкиот регион веќе го препознаваат како една од точките кои треба задолжително да ги посетат. Во рамки на Програмата за зачувување на природата...
Прочитај Повеќе

Објавена е публикацијата „Биолошка разновидност по долниот тек на реката Брегалница“

Во рамките на Програма за зачувување на природата во Македонија – фаза 2, како дел од активностите на компонентата за „подобрување на статусот на природните вредности во брегалничкиот регион“, преку обновување на крајречната вегетација со зголемување на површината со крајречните шуми по долниот тек на реката Брегалница, беше изработена публикацијата...
Прочитај Повеќе

Осоговските Планини прогласени за заштитено подрачје – Заштитен Предел

Со одлука на Владата на Република Северна Македонија, Осоговските Планини стануваат првиот заштитен предел (заштитено подрачје од категорија V) и прво поголемо заштитено подрачје во нашата држава прогласено после Националниот парк „Галичица“ во 1958 година. Долгогодишните истражувања на природните вредности во рамки на Програмата за зачувување на природата (ПЗП), примената...
Прочитај Повеќе

Јавна расправа по Нацрт-Одлука за прогласување на дел од Осоговски Планини за заштитен предел

Министерството за животна средина и просторно планирање ја поканува заинтересираната јавност да присуствува на јавна расправа по Предлог актот за прогласување на дел од Осоговските планини за заштитено подрачје во категоријата V- заштитен предел.За подоследно вклучување на јавноста во процесот, ќе бидат организирани четири јавни расправи и тоа: • Во...
Прочитај Повеќе

Нов прирачник за „Алтернативни методи за контрола на Varroa destructor во пчелните семејства“

Програмата за зачувување на природата во Северна Македонија (ПЗП), со цел интегрирање на современи одржливи практики во пчеларството, за првпат во нашата држава спроведе научно-апликативно истражување за примена на биотехнички методи за контрола на крлежот (Varroa destructor) во летниот период, како замена на вообичаената употреба на синтетички хемиски средства. Истражувањето...
Прочитај Повеќе

Започнува кампањата за прогласување на Осоговските Планини за заштитен предел

Министерството за животна средина и просторно планирање во соработка со Македонско еколошко друштво, Јавното претпријатие „Национални Шуми“ и општините во идното заштитено подрачје започнува кампања за прогласување на Осоговските Планини за заштитен предел. Целта на кампањата е да се информира и запознае јавноста за тоа што претставува „заштитено подрачје“, како...
Прочитај Повеќе

40.000 фанови на нашата Facebook страница

Нашата Facebook страница: Со грижа до бериќет стигна до бројката од 40.000 пријатели и поддржувачи на природата! Со оваа вест би сакале да се заблагодариме на сите што нè следите низ многубројните активности во овие неколку години и истовремено би сакале да истакнеме некои од постигнатите резултати во изминатиот период...
Прочитај Повеќе

Потпишан Меморандум за соработка за спроведување на првиот Регионален План за унапредување со шумите во Малешевскиот регион со Акциски План 2020 – 2025

Денес претставниците на општина Берово, општина Пехчево и ЈП „Национални Шуми“ во Едукативниот Центар за зачувување на природата во с. Негрево го потпишаа Меморандумот за соработка за спроведување на пилот Регионалниот план за унапредување со шумите во Малешевскиот регион со Акциски План 2020 – 2025. Со овој меморандум се дефинира...
Прочитај Повеќе

„Меден Исток“ е еден од трите национални победници на натпреварот „Филантропија за зелени идеи“

Здружението Јадрена група на пчелари од Брегалничкиот регион „Меден Исток“ од Кочани, кое е поддржано од Програмата за зачувување на природата во Северна Македонија, е еден од трите национални победници на натпреварот „Филантропија за зелени идеи“, во организација на здружението за социјални иновации „АРНО“. Здружението се натпреваруваше со иновативната бизнис...
Прочитај Повеќе

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...