Новости

Концептот на ПЗП за одржлив туризам во и околу заштитените подрачја дел од финалистите на првиот Меѓународен саем за планински иновации

Првиот Меѓународен саем за планински иновации се одржа од 23 до 26 октомври 2023 во Болзано, Италија со учество на над 80 претставници од планинските региони од Балканот, Карпатите, Алпите, Кавказ, Јужна и Источна Африка. Тимот на Фармахем како координатор на Програмата за зачувување на природата (ПЗП) го презентира концептот...
Прочитај Повеќе

Пределните вредности на заштитениот предел Осоговски Планини се промовираа како дел од одбележувањето на Европскиот ден на пределите

За да се подигне свеста за важноста на пределите во зачувувањето на природните вредности, на 29 октомври 2023 година, во Инфоцентарот на Пониква се одржа настан за промоција на пределните вредности на заштитениот предел Осоговски Планини, како дел од одбележувањето на Европскиот ден на пределите. Специфичните пределски вредности на Осоговските...
Прочитај Повеќе

Изработено видео во рамки на проектот за одржлив агротуризам и интегрирани туристички понуди

Дали шетате на село? И си правите пикник со домашни локални производи од локалните произведувачи. Ја истражувате локалната природа, нејзините природни реткости и убавини. Планинарите или пак уживате во некоја вело тура во околината. Купувате локални ракотворби, или пак сувенири. За момент го живеете животот на локалната фарма. Дегустирате од...
Прочитај Повеќе

Посета на ЗП Малешево на претставнички на дипломатскиот кор и Владата на Република Северна Македонија

На иницијатива на Министерката за животна средина и просторно планирње Каја Шукова, претставнички на дипломатскиот кор во нашата држава и претставнички на Владата на Република Северна Македонија на 06.10.2023 година го посетија новопрогласеното заштитено подрачје Малешево. Амбасадорот Улман се осврна на поддршката која Швајцарија ја дава на регионот преку Програмата...
Прочитај Повеќе

Промо тура во Вевчани и промоција на VevchaniGreen

Минатиот викенд на 16 и 17 септември дестинацијата за истражување и промовирање ни беше Вевчани. Со мала група љубители на природа, ги истражувавме неоткриените можности за развој на одржлив туризам во најмалата општина во Северна Македонија. Со сета своја автентичност, традиција, природни потенцијали, компактност, како и сите активности и инвестиции...
Прочитај Повеќе

Во Берово и Пехчево сe одржаа јавни расправи по Нацрт-планот за управување со заштитен предел „Малешево“ и Нацрт-извештајот за стратегиска оцена на животната средина за нацрт планот за управување со ЗП Малешево

Министерството за животна средина и просторно планирање, во соработка со управувачот на Заштитен предел Малешево – Јавно претпријатие „Национални шуми“, на 22.06.2023 година во Берово и Пехчево одржаа јавни расправи по Нацрт-планот за управување со заштитениот предел „Малешево“ за периодот 2023-2032 година и Нацрт-извештај за стратегиска оцена на животната средина...
Прочитај Повеќе

Петта посета на Брегалнички регион во друштво со Instagram корисници

Изминатиов викенд, на 10 и 11 јуни ја организиравме петтата посета на Брегалничкиот регион со група Instagram корисници и љубители на природата со цел да ги промовираме туристичките, природните и културните вредности на регионот на социјалните медиуми како и да претставиме дел од активностите кои се спроведени во рамки на...
Прочитај Повеќе

Не е доцна да ја вратиме биолошката разновидност!

Со истражувачка работилница која се одржа во Едукативниот центар за зачувување на природата во с. Негрево, и истражувачка прошетка до локалитетот Јудови Ливади денеска заедно со учениците од ООУ Ванчо Китанов од Пехчево дадовме придонес кон одбележување на меѓународниот ден на биолошката разновидност. Во духот на овогодинешното мото „Од договор...
Прочитај Повеќе

Посета на претставници на Србијашуме на заштитените подрачја Осогово и Малешево

Претставници на ЈП Србијашуме, кое управува со повеќе заштитени подрачја во Србија, од 15 до 16 мај 2023 година беа во возвратна посета на заштитените подрачја Осогово и Малешево. Во рамки на посетата, имаа можност да се запознаат со активностите кои ги спроведува управувачот со заштитените подрачја – ЈП Национални...
Прочитај Повеќе

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...