Мали проекти

Локалните акции и директно вклучување на локалните чинители во нивната имплементација придонесуваат не само кон подобро управување со природните ресурси, туку се многу ефикасна алатка за подобро разбирање на значењето на природата и важноста од нејзино зачувување. Преку компонентата за поддршка на мали проекти кои се насочени кон зачувување на природата, одржливо користење на природните ресурси, како и спроведување на практики за користење на обновливи извори на енергија и енергетска ефикасност во брегалничкиот регион, во ПЗП-фаза 1 беа поддржани вкупно 36 проекти во брегалничкиот регион, од кои 14 беа спроведени од страна на општините, а 22 од страна на НВОи. Најуспешните проекти беа надградени во ПЗП фаза2.

Преку имплементацијата на овие проекти здруженијата и локалните заедници од Брегалничкиот регион придонесуваат кон зачување на природата и одржливо управување со природните ресурси во регионот, но во исто време ги зајакнаа капацитетите за управување со проекти и подигање на свеста.

 

Биомасата извор на енергија за Бизнис Инкубатор Берово

Проектот го спроведе Општина Берово, со цел промоција и примена на нови пристапи и технологии, односно иновативна мерка за примена...
Прочитај Повеќе
Learn More
 

Реконструкција на топловодно греење во ОУ „Славчо Стојменски“ – Виница (замена на постоечката инсталација од нафта на пелети)

Проектот го спроведе Општина Виница, со цел да се обезбеди здрава средина за одвивање на наставата во ОУ „Славчо Стојменски“,...
Прочитај Повеќе
Learn More
 

Реконструкција на ЈOУДГ „Павлина Велјанова“ клон 4 (замена на прозорци и надворешни врати за подобра енергетска ефикасност

Имплементатор на проектот беше Општина Кочани. Проектот имаше за цел да се подобри енергетската ефикасност на објектот, а со тоа...
Прочитај Повеќе
Learn More
 

Реконструкција на општинската зграда на Зрновци со имплементација на мерки за енергетска ефикасност

Проектот го спроведе Општина Зрновци, со цел заштеда на енергија односно намалени сметки за електрична енергија за општинската зграда на...
Прочитај Повеќе
Learn More
 

Да растеме здраво во пријатна и чиста средина

Проектот го реализира Општина Македонска Камница, со цел зачувување на здравата животна средина во околината и регионот пошироко, преку заштеда...
Прочитај Повеќе
Learn More
 

Енергетски ефикасна градинка, пријател на природата

Проектот го спроведе Општина Пробиштип, со цел креирање на долгорочни и одржливи услови за енергетска ефикасност во општина Пробиштип. Во...
Прочитај Повеќе
Learn More
 

Замена на постоечки конвенционални светилки со нови современи ЛЕД светилки

Проектот го спроведе Општина Чешиново-Облешево со цел намалување на потрошената електрична енергија за осветлување, со што се намалува и емисијата...
Прочитај Повеќе
Learn More
 

Сонцето е извор на енергија

Проектот го спроведе Општина Штип, со цел унапредување на процесот на енергетска ефикасност во СОУ „Коле Нехтенин“ – Штип, преку...
Прочитај Повеќе
Learn More

Замена на старата прозорска конструкција со нова ПВЦ столарија во СОУ „Кочо Рацин“ Свети Николе

Проектот го реализира Општинa Свети Николе, со цел да се намалат трошоците за енергија во општината, како и намалување на...
Прочитај Повеќе
Learn More

Инсталации за централно топловно греење со котлара на пелети во административната зграда на Општина Карбинци

Проектот го реализира Општина Карбинци, со цел да се зголеми ефикасноста во давањето на услугите кон граѓаните од страна на...
Прочитај Повеќе
Learn More
 

Изградба на фасада, замена на дрвената столарија и замена на кровната конструкција на општинската зграда во Лозово

Општина Лозово го реализра проектот со цел намалување на потрошувачката на енергија преку примена на практики за енергетска ефикасност, како...
Прочитај Повеќе
Learn More

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...