Кампања за прогласување на Осоговски Планини за заштитено подрачје

Министерството за животна средина и просторно планирање (МЖСПП) во соработка со Македонско еколошко друштво (МЕД) и Јавното претпријатие „Национални Шуми“, започна кампања за прогласување на Осоговските планини за заштитен предел. Целта на кампањата е да се информира и запознае јавноста за тоа што претставува „заштитено подрачје“ и кои се економските придобивки од заштитените подрачја. Кампањата е поддржана од Програмата за зачувуавње на природата во Северна Македонија (ПЗП), проект на Швајцарската агенција за развој и соработка (SDC), а координиран од „Фармахем“ од Скопје.

Осоговските Планини се најзначаен и најголем планински масив во источна Македонија. Значајноста на Осоговските Планини произлегува од присуството на бројни значајни видови и живеалишта, но и специфични георморфолошки појави, културно наследство и долговековната интеракција помеѓу човекот и природата што резултирала со појава на уникатни предели.

Осоговските Планини се предложени за заштитено подрачје во категорија заштитен предел (V) поради пределската вредност што ја поседува осоговскиот регион (уникатен осоговски предел) како и вековната хaрмоничната врска на локалните жители и природата. Со прогласувањето на Осоговските Планини за заштитено подрачје во категорија заштитен предел ќе отпочне еден поструктуриран пристап за социјално и економско унапредување и развој на осоговскиот регион. Освен локален развој на седумте општини што се вклучени во идното ЗП, ќе отпочне и процес на системско зачувување на природните ресурси на Осоговските Планини.

Документи

Известувања

Природа

Тестемонијали

Илустрации

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...