Флора и фауна

Во регионот не постојат податоци за составот на растителните и животинските видови и нивната дистрибуција, а постојат оскудни информации само за видовите живеалишта. Како и да е, со оглед на големата разнообразност на топографијата, релјефот, геологијата, почвите, дистрибуцијата на вода и бројните микроклиматски типови, се очекува бројот на растителни и животински видови да е голем.

Повеќе од 50% од сливот, пред се погорните делови се покриени со мешани листопадни шуми (дабови и букови) кои од аспект на биодиверзитет се богати живеалишта. Нивото на ендемизам во подрачјето се очекува дека е големо. Погорните делови од Регионот нудат одлични можности за зачувубвање на биодиверзитетот формирајќи го делот на Истоно Балкански Зелен Појас (Eastern Balkan Green Belt)

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...