Блог

Улогата на пчелите во земјоделството

Пчелите и пчеларството претставува карактеристична гранка на сточарството. Пчелите се едни од најстарите припитомени животни од страна на човекот и се еден од неколкуте инсекти што човекот активно ги одгледува покрај свилената буба. Пчелите имаат значајна улога во земјоделството. Тие ги опрашуваат, а со тоа и ги размножуваат растенијата, ја...
Прочитај Повеќе

Образование и екологија: децата треба да ја запознаат природата

Еколошкото образование во последните децении не е веќе само дополнителна активност, туку потреба за запознавање на младите со природата, нивната околина, но и со проблемите со кои таа се соочува. Секоја година сведочиме за се поголеми уништувања на природните ресурси и намалување на заштитените подрачја. Образованието од најраната возраст за...
Прочитај Повеќе

Туризмот и заштитата на животната средина

Алтернативните форми на туризам што вклучуваат посета на природа, планинарски спортови или екотуризам, на светско ниво стануваат се попопуларни. Големиот интерес за посета на заштитени подрачја како природни резервати, национални паркови и заштитени шуми, го потенцираат значењето на туризмот во заштитата на животната средина. Квалитетот на средината, природна или урбана,...
Прочитај Повеќе

Улогата на одржливото земјоделство во заштитата на животната средина

Одржливо земјоделство претставува култивирање на храна на тој начин што нема да се намали квалитетот на производ, а самото производство минимално ќе влијае на природните ресурси и околината без притоа да влијае врз природните односи во екосистемот. Со одржливото земјоделство се грижиме да ги зачуваме екосистемските вредности, без да се...
Прочитај Повеќе

Улогата на локалното население во заштита на биодиверзитет

Учеството на локалното население во заштита на биодиверзитетот е од голема значење и игра важна улога во креирањето на стратегии за управување на заштитените подрачја или пак плановите за заштита на видови. Принципот 10 од Декларацијата во Рио нагласува дека еколошките проблеми најдобрo се решаваат доколку во нив се вметне...
Прочитај Повеќе

Екотерапија – како престојот во природа може да нѐ лечи

Модерниот начин на живеење со себе носи огромни количества на стрес кои влијаат на нашето физичко и ментално здравје. Од таму и зголемата популарност на сите активности во природа во последните години. Луѓето почнуваат да ги ценат и дознаваат сите услуги што ги нуди престојот во природа. Сe повеќе во...
Прочитај Повеќе

Улогата на фотографијата во заштитата на животната средина

Како се повеќе сведочиме за загубата на животната средина, климатските промени и загубата на биодиверзитетот така ја дознаваме улогата на фотографијата во нивна заштита. Модерните начини на комуницирање, споделување вести и информации како и социјалните медиуми и даваат предност на фотографијата во однос на пишаните информации. Фотографијата претставува универзален јазик...
Прочитај Повеќе

Улогата на социјалните медиуми во заштитата на животната средина

Социјалните медиуми и нивното користење се повеќе расте и тие стануваат главен канал на многу интернет комуникации. Секојдневно на нив се поставуваат милиони текстови, фотографии и видеа и бројот на прикачени информации е постојано со неверојатен раст. Социјалните медиуми имаат важна улога во животот на милиони луѓе во светот и...
Прочитај Повеќе

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...