Блог

Заштита на геодиверзитетот

Од аспект на геодиверзитетот, на подрачјето на Брегалница има неколку интересни и ретки појави. Дел од нив се заштитени во постапка за заштита како споменици на природата, природни реткости, а некои се предложени за заштита. Места кои се со особено значајни геолошки особености се: Клисурата на Злетовска Река до с....
Прочитај Повеќе

Гастрономија на Брегалничкиот регион

Македонската кујна е репрезентативна кујна за Балканот, со турски, грчки и блискоисточни влијанија, како и, во помала мера италијански, медитерански и унгарски влијанија. Заради релативно топлата клима која дозволува одлични услови за растење на разни зеленчуци, овошја, зачини и билки, македонската кујна е особено разновидна. Нашата кујна е исто така...
Прочитај Повеќе

Природни атрактивности во регионот на Брегалница

Регионот на Брегалница има бројни и разновидни природни вредности: геолошки, релјефни, климатски, хидрографски, биолошки и почвени. Сепак, овие вредности и појави, со исклучок на неколку, не се од национално или пошироко значење во смисла на раритетност и уникатност. Најкарактеристични природни вредности во ИПР се Лесновскиот кратер и севкупниот вулкански релјеф...
Прочитај Повеќе

Езерски туризам

Во регионот на реката Брегалница услови за типичен езерски туризам има на Калиманско Езеро. Ова езеро е долго 14 км, широко 200 – 500 м, а површината му изнесува 4,2 км2. Длабочината просечно му изнесува од неколку метри до над 80 м во близина на браната. Според должината на бреговата...
Прочитај Повеќе

Селска архитектура

Во оформувањето на селата покрај природните, голема улога имале и географските услови. Водата за пиење и наводнување, погодната почва за обработување или, пак, напасување на стоката, отсекогаш биле примарен фактор во однос на местоположбата на селата и градовите. Важен фактор притоа е и опкружувањето со други населени места и блискоста...
Прочитај Повеќе

Рурален туризам

Анализата на поединечните карактеристики и самото поимно толкување на селскиот туризам, еко-туризмот, винскиот туризам, гастрономијата како туристички производ, ловниот туризам, риболовниот туризам, туризам на фарма, туризам на земјоделска фарма, културен туризам и религиозен туризам, укажуваат на една заедничка компонента, а тоа е одвивање на aктивностите во рурална околина. Руралниот туризам...
Прочитај Повеќе

Геотуризам (дел 2)

Посебна геотуристичка вредност во сливот на реката Брегалница има околината на Пробиштип. Во самиот град е уникатната минералошка збирка која наскоро ќе добие нов и репрезентативен простор. Во околината на градот има десетина вулкански купи, а на само 3 km е Лесновскиот кратер, еден од најсочуваните и најинтересните на Балканот....
Прочитај Повеќе

Геотуризам (дел 1)

Геотуризмот претставува посета, разгледување, фотографирање и уживање во ретки и интересни геоатракции. Тој најчесто е во склоп на активности како трекинг, маунтбајкинг, џип-сафари и други видови на разгледување на природата. Во таа смисла, геотуризмот има можност за добар развој во Пехчевско, преку интересните, маркантни и раритетни ерозивни форми – мелови,...
Прочитај Повеќе

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...