Блог

Планинскиот туризам и заштитата на природата

Во последните години, промената на барањата, желбите и очекувањата на туристичката јавност, водени од новите трендови кои промовираат здрав живот, рекреација на отворено како и планински спортови, придонесе силна популаризација на планинскиот туризам. Под планински туризам се подразбира широк спектар на туристички активности кои се одвиваат на планина. Една од...
Прочитај Повеќе

Еколошко образование во заштитен предел

Заштитените предели се категорија на заштитени подрачја кои се идеални за развој на програми за еколошко образование. Тие претставуваат подрачја кои се наоѓаат и се развиваат во границата помеѓу природното и човечкото и може да функционираат се додека се зачувани поврзувањата помеѓу човекот и природата и токму поради ова тие...
Прочитај Повеќе

Туристичкиот потенцијал на заштитените предели

Заштитените предели се подрачја кои се одликуваат со значајни природни, културни и историски вредности. Ова нив ги прави совршени места за развој на повеќе форми на туризам кои се основаат на рекреација во природа, традиционална гастрономија и здрав и активен живот. Заштитените предели се спој на природа и култура и...
Прочитај Повеќе

Заштитени предели и локалните заедници

Заштитените предели се едни од најуникатните заштитени подрачја во светот. За разлика од другите заштитени категории, каде што целта е да се намали влијанието на човекот или да се намалат и регулираат промените врз природата кои се резултат на човековите активности, заштитените предели постојат со цел да се зачува врската...
Прочитај Повеќе

Истражување на природата во лето

Летото претставува најтоплиот период од годината во Европа, во нашата држава и низ целата Северна Хемисфера. Ова е период кога живиот свет е најактивен, а растенија цветаат, растат и се создаваат плодови. Деновите се топли и долги и одлични за престој на отворено. Затоа, летото е можеби најдобриот дел од...
Прочитај Повеќе

Улогата на заштитените предели во заштитата на животната средина

Заштитени подрачја се еден од најдобрите начини да ги зачуваме значајните природни вредности. Заштитените подрачја ни се потребни поради две главни причини: заштита природата како таква како и заштита на вредностите и добивките што ние, како луѓе ги добиваме од нив. Па според ова, на еден едноставен начин просторите кои...
Прочитај Повеќе

Однесување во заштитени подрачја

Заштитени подрачја се географски простори, региони и области кои се наоѓаат под формална заштита и управување со цел заштита на ретките и значајни природни вредности што тие ги поседуваат. Заштитените подрачја имаа клучна улога, не само во заштитата на животната средина, живиот свет и екосистемите, туку се клучни за едукација...
Прочитај Повеќе

Еколошката улога на водните акумулации

Водна акумулација или вештачко езеро е затворен простор во кој се чува вода за одредена намера. Поимот вештачко езеро иако се употребува тривијално сепак не е сосема точен, зошто вештачките акумулација ја немаат истата природа и функции како природните слатководни езера. Водните акумулации се градат со цел да во нив...
Прочитај Повеќе

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...