Блог

Правилно собирање на шумски продукти како начин на заштита на природата

Собирањето на шумски продукти е постојан процес во човечката култура кој трае и денес. Луѓето секогаш кон шумата гледале како место каде што може да најде храна, но и лекови. Под собирање на шумски продукти се подразбира сезонско собирањe на шумски овошки, билки и чаеви, семиња, габи, лишаи и итн....
Прочитај Повеќе

Природата, човекот и историјата

Од појавата на човекот како вид започнал да ја менува, модифицира и припитомува природата за свои цели и намери. Создал начини и методи за уредување на земјиштето, пренасочување на водните текови, одгледување на храна и лов. Но, исто така човекот отсекогаш се восхитувал на маркантните релјефи, високи планински врвови, големите...
Прочитај Повеќе

Едукативните патеки и заштитата на животната средина

Едукативна патика е патека која е специјално наменета за прошетка низ природата и запознавање на одредени природни вредности или реткости. Се карактеризира со тоа што нејзината траса е поставена така да не ја нарушува природноста на теренот и најчесто е пропратена со инфраструктура од природни материјали, најчесто дрво и камен....
Прочитај Повеќе

Што се екосистемски услуги?

Услугите од природата, т.е. екосистемските услуги, се дефинираат како „придобивки што луѓето ги добиваат од еко системите“. Тие директно или индиректно влијаат на опстанокот на луѓето и на нивниот квалитет на живот. Луѓето понекогаш забораваат колку природата и биодиверзитетот се важни за нивното секојдневно функционирање. Храната, облеката, живеењето, транспортот, лековите...
Прочитај Повеќе

Планинарењето и заштитата на животната средина

Планинарењето има значајна улога во еколошкото образование и подигнување на еколошката свест. Преку престој во природата, човекот побргу може да научи за значењето на животната средина. Често при планинарењето, луѓето добиваат чувство на почит кон природата, што ги тера да размислуваат за вредноста на екосистемите и биодиверзитетот. Планинарењето е активност...
Прочитај Повеќе

Значењето на локалните прехранбени продукти

Локални продукти претставуваат прехранбени производи кои потекнуваат и се одгледуваат во географски регион кој е локален во однос на вашето место на живеење. Тоа може да значи дека оваа храна се одгледува во вашата држава, град, маало или лична градина. Купувањето, користењето и хранењето со локални производи има многу големо...
Прочитај Повеќе

Улогата на пчелите во земјоделството

Пчелите и пчеларството претставува карактеристична гранка на сточарството. Пчелите се едни од најстарите припитомени животни од страна на човекот и се еден од неколкуте инсекти што човекот активно ги одгледува покрај свилената буба. Пчелите имаат значајна улога во земјоделството. Тие ги опрашуваат, а со тоа и ги размножуваат растенијата, ја...
Прочитај Повеќе

Образование и екологија: децата треба да ја запознаат природата

Еколошкото образование во последните децении не е веќе само дополнителна активност, туку потреба за запознавање на младите со природата, нивната околина, но и со проблемите со кои таа се соочува. Секоја година сведочиме за се поголеми уништувања на природните ресурси и намалување на заштитените подрачја. Образованието од најраната возраст за...
Прочитај Повеќе

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...