Блог

Едукативните патеки и заштитата на животната средина

Едукативна патика е патека која е специјално наменета за прошетка низ природата и запознавање на одредени природни вредности или реткости. Се карактеризира со тоа што нејзината траса е поставена така да не ја нарушува природноста на теренот и најчесто е пропратена со инфраструктура од природни материјали, најчесто дрво и камен....
Прочитај Повеќе

Што се екосистемски услуги?

Услугите од природата, т.е. екосистемските услуги, се дефинираат како „придобивки што луѓето ги добиваат од еко системите“. Тие директно или индиректно влијаат на опстанокот на луѓето и на нивниот квалитет на живот. Луѓето понекогаш забораваат колку природата и биодиверзитетот се важни за нивното секојдневно функционирање. Храната, облеката, живеењето, транспортот, лековите...
Прочитај Повеќе

Планинарењето и заштитата на животната средина

Планинарењето има значајна улога во еколошкото образование и подигнување на еколошката свест. Преку престој во природата, човекот побргу може да научи за значењето на животната средина. Често при планинарењето, луѓето добиваат чувство на почит кон природата, што ги тера да размислуваат за вредноста на екосистемите и биодиверзитетот. Планинарењето е активност...
Прочитај Повеќе

Значењето на локалните прехранбени продукти

Локални продукти претставуваат прехранбени производи кои потекнуваат и се одгледуваат во географски регион кој е локален во однос на вашето место на живеење. Тоа може да значи дека оваа храна се одгледува во вашата држава, град, маало или лична градина. Купувањето, користењето и хранењето со локални производи има многу големо...
Прочитај Повеќе

Улогата на пчелите во земјоделството

Пчелите и пчеларството претставува карактеристична гранка на сточарството. Пчелите се едни од најстарите припитомени животни од страна на човекот и се еден од неколкуте инсекти што човекот активно ги одгледува покрај свилената буба. Пчелите имаат значајна улога во земјоделството. Тие ги опрашуваат, а со тоа и ги размножуваат растенијата, ја...
Прочитај Повеќе

Образование и екологија: децата треба да ја запознаат природата

Еколошкото образование во последните децении не е веќе само дополнителна активност, туку потреба за запознавање на младите со природата, нивната околина, но и со проблемите со кои таа се соочува. Секоја година сведочиме за се поголеми уништувања на природните ресурси и намалување на заштитените подрачја. Образованието од најраната возраст за...
Прочитај Повеќе

Туризмот и заштитата на животната средина

Алтернативните форми на туризам што вклучуваат посета на природа, планинарски спортови или екотуризам, на светско ниво стануваат се попопуларни. Големиот интерес за посета на заштитени подрачја како природни резервати, национални паркови и заштитени шуми, го потенцираат значењето на туризмот во заштитата на животната средина. Квалитетот на средината, природна или урбана,...
Прочитај Повеќе

Улогата на одржливото земјоделство во заштитата на животната средина

Одржливо земјоделство претставува култивирање на храна на тој начин што нема да се намали квалитетот на производ, а самото производство минимално ќе влијае на природните ресурси и околината без притоа да влијае врз природните односи во екосистемот. Со одржливото земјоделство се грижиме да ги зачуваме екосистемските вредности, без да се...
Прочитај Повеќе

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...