Блог

Улогата на природните пејсажи

Пејсаж е визуелна претстава на природните карактеристики на пределот. Секој предел со себе содржи свои пејсажни вредности. Пејсажот е видливата физичка претстава на пределите и екосистемите. Според некои дефиниции, природните пејсажи се пејсажи кои не се под влијание на човечките активности. Според други пак, во природните пејсажи човекот може да...
Прочитај Повеќе

Што е заштитен предел?

Заштитен предел е вид на заштитено подрачје. Тоа влегува во категоријата 5 според Меѓународната заедница за заштита на природата. Заштитен предел е место каде врската помеѓу човекот и природата со текот на времето создало подрачје со редок карактер со високи еколошки, биолошки, културни и пејсажни вредности. Кај заштитениот предел најважно...
Прочитај Повеќе

Биодиверзитетот и заштитата на животната средина

Биодиверзитет е количеството на различни видови на живот на Земјата. Под биодиверзитет се подразбира бројот на видови на растенија, животни, габи и микроорганизми. Освен живи организми под биодиверзитет се подразбира и сите видови на екосиститеми и живеалишта. Биодиверзитетот е клучна и основна компонента за одржување на животот на природата на...
Прочитај Повеќе

Зошто ги искачуваме високите врвови?

Во античко време, луѓето имале мислење на високите планински врвови, речиси секогаш скриени во облаците биле место каде живеат боговите. Па дури и денес високите планински венци за некои народи низ светот се сметаат за божества. Не можеме точно да кажеме кога човекот започнал со искачување на планинските врвови. Но...
Прочитај Повеќе

Правилно собирање на шумски продукти како начин на заштита на природата

Собирањето на шумски продукти е постојан процес во човечката култура кој трае и денес. Луѓето секогаш кон шумата гледале како место каде што може да најде храна, но и лекови. Под собирање на шумски продукти се подразбира сезонско собирањe на шумски овошки, билки и чаеви, семиња, габи, лишаи и итн....
Прочитај Повеќе

Природата, човекот и историјата

Од појавата на човекот како вид започнал да ја менува, модифицира и припитомува природата за свои цели и намери. Создал начини и методи за уредување на земјиштето, пренасочување на водните текови, одгледување на храна и лов. Но, исто така човекот отсекогаш се восхитувал на маркантните релјефи, високи планински врвови, големите...
Прочитај Повеќе

Едукативните патеки и заштитата на животната средина

Едукативна патика е патека која е специјално наменета за прошетка низ природата и запознавање на одредени природни вредности или реткости. Се карактеризира со тоа што нејзината траса е поставена така да не ја нарушува природноста на теренот и најчесто е пропратена со инфраструктура од природни материјали, најчесто дрво и камен....
Прочитај Повеќе

Што се екосистемски услуги?

Услугите од природата, т.е. екосистемските услуги, се дефинираат како „придобивки што луѓето ги добиваат од еко системите“. Тие директно или индиректно влијаат на опстанокот на луѓето и на нивниот квалитет на живот. Луѓето понекогаш забораваат колку природата и биодиверзитетот се важни за нивното секојдневно функционирање. Храната, облеката, живеењето, транспортот, лековите...
Прочитај Повеќе

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...