30
Окт
2023

Пределните вредности на заштитениот предел Осоговски Планини се промовираа како дел од одбележувањето на Европскиот ден на пределите

За да се подигне свеста за важноста на пределите во зачувувањето на природните вредности, на 29 октомври 2023 година, во Инфоцентарот на Пониква се одржа настан за промоција на пределните вредности на заштитениот предел Осоговски Планини, како дел од одбележувањето на Европскиот ден на пределите.

Специфичните пределски вредности на Осоговските Планини се резултат на вековната интеракција меѓу човекот и природата и разумното користење на природните ресурси и една од причините дел од Осоговските Планини да се прогласи за заштитен предел во 2020 година, со поддршка  од  Програмата за зачувување на природата во Северна Македонија.

Како дел од настанот преку  изложбата на фотографии „Осоговските села“, беа презентирани спецификите на 28-те села во Осоговските Планини, нивните вредности и преданија.

Преку планинарска и велосипедска тура до врвот Панаѓур, кои се релизираа со поддршка од локалните планинарски и велосипедски друштва, присутните имаа можност да се запознаат со дел од заштитениот предел Осоговски Планини.

Настанот беше организиран во партнерство на Телото за управување со заштитениот предел Осоговски Планини, како дел од ЈП „Национални шуми“ и Македонското еколошко друштво (МЕД), во рамки на активностите на Програмата за зачувување на природата во Северна Македонија – излезна фаза, проект на Швајцарската агенција за развој и соработка – SDC, координирана од „Фармахем“ од Скопје.

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...