27
Сеп
2021

Туристичкиот потенцијал на заштитените предели

Заштитените предели се подрачја кои се одликуваат со значајни природни, културни и историски вредности. Ова нив ги прави совршени места за развој на повеќе форми на туризам кои се основаат на рекреација во природа, традиционална гастрономија и здрав и активен живот.

Заштитените предели се спој на природа и култура и во и околу нив може да се развијат повеќе видови на алтернативен туризам како што се: планинарски, рурален, гастрономски, авантуристички, велосипедски, алпинистички, културен, религиозен и др. За разлика од другите подрачја во заштита, во заштитените предели се цели да се зачуваат врските помеѓу луѓето и природата и токму во овој аспект се наоѓа суштината на туристичкиот потенцијал. Ова се подразбира дека тука, и покрај природните вредности сепак постои простор за развој на туризмот кој може да биде од повеќе аспекти како што се: уредување на пешачки и велосипедски патеки, развој на подобра патна мрежа, умерен и одржлив инфраструктурен развој и зголемување на туристичките капацитети. Но, туризмот и потенцијалот што тој го има во заштитените подрачја може да се подели на неколку аспекти:

1. Развој и промоција на заштитеното подрачје

Туризмот сам по себе носи значаен прилив на финансии што секако значајно помага во одржувањето и развојот на подрачјето. Зголемениот туризам значи и поголем број на посетители што го промовира подрачјето во национално, регионално и светско ниво. Поголем број на посетители води до финансиски придобивки што подоцна може да водат до финансиска независност на управувачот на подрачјето, а пак поголема препознатливост води до поголема можност за поддршка на подрачјето од надворешни финансиери.

Фотографија: Васил Милјовски

2. Развој на локалната заедница

Туризмот е тесно поврзан со развојот на локалната заедница и тоа на три начина: преку директно вработување во секторот на локално ниво, преку можност за самовработување и преку генерална поддршка на заедницата. Туризмот значи и директно подобрување на пласманот на локалните, традионални продукти и зголемување на пазарот. Вработувањата во секторот може да води до можноста за напуштање на стари и неодржливи или нееколошки дејности и пренасочување кон развој на одржливиот туризам.

3. Еколошко образование

Зголемениот број на посетители во заштитеното подрачје значи, зголемена можност за едукација на јавноста за важноста на природата и заштитените подрачја. Преку ова полесно и поефективно може да се пренесе пораката за заштита на природа, умерено користење на природните ресурси како и одржлив развој.

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...