30
Окт
2018

Улогата на социјалните медиуми во заштитата на животната средина

Социјалните медиуми и нивното користење се повеќе расте и тие стануваат главен канал на многу интернет комуникации. Секојдневно на нив се поставуваат милиони текстови, фотографии и видеа и бројот на прикачени информации е постојано со неверојатен раст. Социјалните медиуми имаат важна улога во животот на милиони луѓе во светот и тие постојано се употребуваат за најразлични цели од сите сфери на животот.

Во последните години се повеќе социјалните медиуми се користат како алатка за промовирање на заштита на животната средина и биодиверзитетот. Социјалните мрежи ни даваат претстава за тоа каков однос имаат луѓето кон природата. Сите оние кои сакаат да престојуваат во природа, често со себе носат фото апарат или пак фотографираат со своите паметни телефони и тие слики веднаш се прикачуваат на социјалните медиуми. Само на Instagram во моментот се прикачени неколку милиони фотографии од речиси сите значајни природни резервати, загрозени видови и подрачја.

Како расте користењето на социјални медиуми така се зголемува и загриженоста за состојбата со природата во светски рамки. Придонесот на сите медиуми, вклучувајќи ги и социјалните е во насока на подигнување на свеста за проблемите во природата и дава насоки како поединецот може да помогне со тоа.

Преку активното користење на социјалните мрежи може да се зајакне работата кон решавање на проблемите со природата како и да се зголеми количеството на информации што граѓаните ги добиваат. Ова е особено важно од аспект на финансирање и поддршка на проекти од областа на животната средина.

Програмата за заштита на природата на Македонија, го следи овој светски тренд во борбата за заштита на животната средина и своите активности постојано ги споделува на социјалните мрежи, го едуцира населените и ги доближува природните убавини на брегалничкиот слив.

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...