16
Јун
2017

Natura 2000 – програма за заштита на природата

 

На 21 Мај го прославивме меѓународниот ден на Natura 2000 – програмата за заштита на природата.

Natura 2000 е мрежа на заштитени природни подрачја на територијата на Европската Унија. Таа е составена од специјални подрачја за заштита и од специјални заштитени подрачја кои се креирани под упатства на Европската Директива за живеалишта и Европската Директива за птици. Мрежата вклучува терестрични како и морски локалитети.
Во 1992 година, владите на државите членки на ЕУ, усвоиле легислатива со цел да се заштитат најсериозно загрозените живеалишта и видови низ цела Европа.

Осоговски Планини, потенцијално Натура 2000 подрачје

Осоговски Планини, потенцијално Натура 2000 подрачје

 

Денес, програмата заштитува околу 18 проценти од територијата на сите ЕУ држави  (787,767 км2 во 2013), и ги опфаќа речиси сите видови терестични екосистеми во Европа.

Освен што ги штити природните богатства на Европа, мрежата придонесува и кон европскиот БДП и тоа од 1,7 до 2,5 проценти преку провизија од екосистемски услуги како што е прочистување на вода, запрашување на растенија и туризам.

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...