Интегрирано управување со шумите

shumi_bregalnicki_region

Интегрираното управување со шумите подразбира конкретни мерки за посветување внимание на прашањата за прилагодување кон климатските промени и мерките за нивно ублажување како и зачувувањето на биолошката разновидност. Во првата фаза од ПЗП, се воспостави соработка помеѓу УКИМ – Шумарски факултет од Скопје и Универзитетот за применeти науки од Берн (BFH-HAFL), Швајцарија, во насока на размена на искуства и знаења помеѓу двете институции во делот на новите пристапи во управување со шумите и зачувување на биолошката разновидност преку: подобрување на наставната програма на Шумарскиот факултет во Скопје; поддршка на дипломски и магистерски работи на македонски и швајцарски студенти и нивна работа во парови: како и реализација на блок предавања во брегалничкиот регион.

Поддршката на соработката помеѓу двете институции ќе продолжи и во втората фаза од Програмата особено во наскока на размена на искуства и зајакнување на капацитетите врз основа на подобрената наставна програма на Шумарскиот факултет во Скопје. Зајакнувањето на дијалогот на различни чинители ќе продолжи и во втората фаза преку изработка и тестирање на Регионален план за управување со шумите во горниот дел на реката Брегалница, вклучувајќи ги принципите на одржливо управување со шумите.

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...