11
Мар
2015

Отпочна реализацијата на проектот за Едукативен центар за зачувување на природата во Брегалничкиот регион

DSC_0150_1000x667

На 11.03.2015 година, со официјалното потпишување на договорот меѓу Програмата за зачувување на природата во Македонија и општина Пехчево, отпочна со реализација проектот „Воспоставување на Едукативен центар за зачувување на природата во Брегалничкиот регион во с. Негрево, општина Пехчево“.

На прес конференцијата во Пехчево која се одржа по тој повод, беа презентирани очекуваните резултати од реализацијата на проектот, како придонес кон зачувувањето на природата во Брегалничкиот регион, преку едукација и подигање на јавната свест, како и промоција на одржливото користење на природните ресурси.

Според градоначаникот на општина Пехчево Игор Поповски, Едукативниот центар има големо значење за идниот развој на општината и зачувувањето на природата во Брегалничкиот регион и пошироко, особено заради фактот што локацијата на Едукативниот центар е дел од Балканскиот зелен појас.

Важноста на овој прв центар од ваков вид во Република Македонија беше потенцирана и од страна на Франк Видеркер, Регионален советник за води и животна средина при Амбасадата на Швајцарија во Република Македонија, кој истакна дека Едукативниот центар ќе овозможи да се научи повеќе за природата на нов, иновативен и креативен начин, а посетителите ќе научат како да ги користат природните ресурси и во исто време да ги заштитат.

DSC_0159_320x213

Националниот тим лидер на ПЗП во Македонија Марјана Шушлевска накратко ги презентираше активностите на Програмата кои се реалираат во Брегалничкиот регион, како и транспарентниот процес за избор на локација за Едукативен центар за зачувување на природата. Таа истакна дека ова е најважен проект што ќе даде брзи и видливи резултати во рамките на ПЗП, кој ќе го поддржи едукативниот процес на сите нивоа од образованието во регионот па и пошироко во државата и ќе ја збогати содржината на еднодневните едукативни екскурзии на учениците кои се организираат во рамките на образовниот процес, а истовремено ќе придонесе и кон промоција на природното богатство од регионот и начините на  неговото одржливо управување и користење.

За регионалната димензија на Едукативниот центар за зачувување на природата и потребата за заедничка промоција зборуваше и директорката на Центарот за развој на Источниот плански регион Драгица Здравева.

skola negrevo 084_800x600

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...